{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pjesničko poslijepodne" u JU Biblioteka Sarajeva

22.5.2012. u 13:57
12
0
"Pjesničko poslijepodne" u JU Biblioteka Sarajeva
12
"Pjesničko poslijepodne" u JU Biblioteka Sarajeva
Povodom 51. Sarajevskih dana poezije u JU Biblioteka Sarajeva, u odjeljenju Alipašin most II (ul. Kasima Hadžića 6) danas će biti organizirano "Pjesničko poslijepodne“ u Novom Gradu. Manifestacija počinje u 16:00 sati.
U događaju če učestvovati: Bisera Alikadić (BiH), Fuad Kovač (BiH), Zilhad Ključanin (BiH), Refik Ličina (BiH, Švedska), Admiral Mahić (BiH), Mujo Musagić (BiH), Ljubica Ostojić (BiH), Claudio Pozzani (Italija), Dara Sekulić (BiH), Stevan Tontić (BiH), Moaen Shalabia (Palestina), Mustafa Zvizdić (BiH), a moderator je Mustafa Smajlović.

Međunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije pokrenuta je 1962. godine, u cilju očuvanja i unaprjeđenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

Prvobitna težnja bila je otvaranje bosanskohercegovačkog kulturnog prostora prema različitim jezicima, kulturama, književnim naslijeđima i tradicijama, a sačuvana je i do danas. Na Sarajevskim danima poezije, kao danas već prestižnoj kulturnoj manifestaciji, sudjelovali su svi istaknutiji pjesnici iz Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije te najznačajniji književni stvaraoci iz Evrope i svijeta.

Tradicija održavanja Sarajevskih dana poezije nije prekidana ni pod uvjetima agresije i rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.). Pjesnička riječ, u svojoj punoj snazi i značenju, bila je svojevrsni otpor fašizmu i zločinu, pri tome nikad ne gubeći na svojoj književnoj vrijednosti, udružujući tako estetske i etičke standarde, koristeći pjesničku riječ kao zaštitu i otpor, otkrivajući poeziju kao univerzalni govor humanizma.

Od tog vremena do danas, na Sarajevskim danima poezije učestvovali su istaknuti autori iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i mnogi književni stvaraoci iz susjednih zemalja i svijeta (Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Kosova, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Austrije, Belgije, Francuske, Holandije, Njemačke, Švicarske, Luksemburga,Velike Britanije, Irske, Italije, Grčke, Turske, Kanade, Palestine, Poljske, Irana, Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, Konga, Japana...), što vjerno svjedoči o tome kako Sarajevski dani poezije, kao književna manifestacija od internacionalnog ugleda i značaja, zadržavaju svoju otvorenost, dijalošku narav, spremnost na prelaženje granica, razmjenu misli i umjetničkih iskustava, interes za savremene tokove u poeziji, uz istovremeno njegovanje i poštivanje književne tradicije.

Posljednjih godina, Sarajevski dani poezije tradicionalno se održavaju na proljeće – u prvoj polovini mjeseca maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: