{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pjesma moje majke": Tursko-kurdski sukob inspiracija za film

20.8.2014. u 15:10
3
9
"Pjesma moje majke": Tursko-kurdski sukob inspiracija za film
3
U Narodnom pozorištu danas je u sklopu 20. Sarajevo Film Festivala upriličena press projekcija filma "Pjesma moje majke", turskog reditelja Erola Mintasa, koji će večeras imati svjetsku premijeru.


U pitanju je prvi film iz Turske koji se ove godine našao u Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala, a nakon njegove projekcije, publika je imala priliku razgovarati sa rediteljem Erolom Mintasom i ekipom filma koji su ovom prilikom posjetili sarajevsko Narodno pozorište.

Film donosi priču o mladom učitelju Aliju koji živi sa starom majkom Nigar u istanbulskoj četvrti Tarlabaşı u kojoj su devedesetih godina prošloga vijeka mnoge kurdske izbjeglice pronašle dom. Projekat uljepšavanja starog dijela grada prisiljava izbjeglice da se sele po drugi put u životu. Oni mahom završavaju u betonskim džunglama bez šarma, u najudaljenijim predgrađima Istanbula.

Nigar je ubijeđena da su se sve njene komšije zapravo vratile u njihovo rodno selo. Ona svakog jutra pakuje torbe i sprema se za povratak kući. Luta gradom u potrazi za svojim selom i pjesmom koja joj se vraća u snovima. Sve što Ali može učiniti jeste da bude pažljiv prema majci: kupuje joj poklone, hrani je slatkišima, voza je na motoru i pokušava da joj pomogne da pronađe pjesmu iz svojih snova. Ali u međuvremenu saznaje da je njegova djevojka trudna i shvata da još nije spreman da bude otac. U rascjepu između dvije žene svoga života, Ali mora odabrati vlastiti put.

Film "Pjesma moje majke" svojevrsni je završetak trilogije, budući da je reditelj Erol Mintas već ranije dva svoja kratka filma posvetio upravo tematici odnosa sina i majke.

"Bio sam inspirisan ratom koji se devedesetih godina dešavao između Kurda i Turaka. Nakon rata, mnogo se familija moralo preseliti u velike gradove Turske. Dok sam još bio student, imao sam priliku vidjeti mnogo takvih slučajeva, slušao sam njihove priče i želio sam ih ispričati kroz film", kazao je reditelj.

On je dodao kako se danas odnos između Kurda i Turaka dosta poboljšao, ali smatra da je još uvijek potrebno raditi na tome, kao što je npr. potreba da kurdski jezik bude formalni koji će se predavati u školama.

"Najvažnija je realnost ove priče. Jedno je vrijeme kurdski jezik bio zabranjen u Turskoj, ali nove generacije ga sve više uče i znaju. Ne zanima me nacionalnost, nego ljudska prava. Ako neko želi pričati svojim maternjim jezikom, trebamo mu to dopustiti", poručio je reditelj.

Film je premijerno prikazan upravo u Sarajevu, a turska publika još nije imala priliku da ga pogleda. Ekipa filma je istakla kako je po svojoj tematici prilično kontroverzan, te da su jako uzbuđeni u vezi turske premijere koja će se desiti nekad ove godine.

Erol Mintas je rođen u Karsu, u Turskoj. Diplomirao je na Univerzitetu Marmara s tezom o filmskom djelu Andreja Tarkovskog. Erolov prvi kratki film "Butimar" (2008) je prikazan na više filmskih festivala u Turskoj i inostranstvu, i osvojio je četiri nagrade.

Njegov drugi kratki film "Snow" (2010) je uvršten u takmičarsku selekciju mnogobrojnih filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, a nagrađen je s osam nagrada, uključujući prestižnu nagradu festivala Zlatna narandža u Antaliji. Njegov debitantski dugometražni igrani film "Pjesma moje majke" je napravljen u tursko-francusko-njemačkoj koprodukciji, uz podršku turskog Ministarstva kulture Turske i Filmskog fonda CNC Cinema du Monde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: