Kultura
77

"Pjesma moje majke" najbolji film 20. SFF-a, Danisu Tanoviću uručeno Počasno Srce Sarajeva

Piše: A. Džaferović
Foto: D. S./Klix.ba
Svi dobitnici na bini Narodnog pozorišta (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Najbolje ostvarenje 20. Sarajevo Film Festivala je "Pjesma moje majke" turskog reditelja Erola Mintasa, odlučio je žiri Takmičarskog programa za igrani film.

Mintas je večeras dobio Srce Sarajeva na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada u Narodnom pozorištu gdje je završeno jubilarno izdanje najvećeg festivala u jugoistočnoj Evropi.

"Žiri zaista cijeni hrabru jednostavnost, čist filmski jezik, izbor da se svakodnevnica prikaže na način koja nam omogućuje da shvatimo i zavolimo likove u ovom filmu. Presretni smo činjenicom da su autori bili u stanju da se odupru iskušenju komercijalnog filma", stoji u objašnjenju žirija kojim je predsjedavao ugledni reditelj Bela Tarr.

Amra Bakšić-Čamo, koja je vodila ceremoniju, kazala je na početku da je rođendansko izdanje bilo posebno.

"Pobijedili smo i kišu sa 600 zaposlenih i 400 volontera iz cijelog svijeta. Više od 800 novinara iz 35 zemalja i 247 filmova iz 60 zemalja, te više od 100.000 posjetilaca", iznijela je Bakšić-Čamo nekoliko podataka

Nagrade su dodijeljene i najboljim glumcima. To su Feyyaz Duman koji je ostvario glavnu ulogu u pobjedničkom filmu "Pjesma moje majke", a najbolja glumica je Mari Kitia za ulogu u filmu "Nevjeste". Ona večeras nije bila na bini Narodnog pozorišta, pa je nagradu preuzela rediteljka filma.

Film "Nevjeste", rediteljke Tinatine Kajrishvili, odnio je i Specijalnu nagradu žirija u okviru Takmičarskog programa za igrani film.

Žiri Takmičarskog programa za kratki film jednoglasno je odlučio da Srce Sarajeva za najbolji film u ovoj kategoriji pripadne ostvarenju "Kokoška" rediteljke Une Gunjak koja je rođena u Sarajevu, ali živi i radi u Londonu.

"Ovu nagradu posvećujem svojoj mami", rekla je kratko Gunjak.

Specijalna prizanja žirija u okviru ovog programa pripala su filmovim "Zakloni", crnogorskog reditelja Ivana Salatića, i "Pogubljenje" za koji režiju potpisuje Petra Szőcs.

Najbolji dokumentarac 20. SFF je "Goli otok" hrvatske rediteljke Tihe Gudac. Ona se zahvalila timu koji je radio na filmu kazavši da nagradu posvećuje svim žrtvama totalitarnih sistema, a posebno žrtvama Golog otoka i njihovim porodicama.

Specijalno priznanje žirija pripalo je filmu "Ljubavna odiseja" hrvatske rediteljke Tatjane Božić. Nagrada za ljudska prava otišla je u ruke rediteljke filma "Presuda u Mađarskoj" Eszter Hajdu. Isti film nagrađen je i Specijalnom nagradom žirija koje osigurava Al Jazeera Balkans.

"Sigurna sam da će se nakon ove nagrade čuti za zločine protiv Roma u Mađarskoj, ali i cijeloj Evropi. Molim vas učinite sve što možete, nemojte samo mirno posmatrati ovu nepravdu", rekla je rediteljka.

Na večerašnjoj ceremoniji uručeno je i Počasno Srce Sarajeva bh. oskarovcu Danisu Tanoviću. Direktor SFF-a Mirsad Purivatra zahvalio je Danisu na svemu što je učinio za bh. kinematografiju podsjetivši na trenutak kada je primio Oscara za film "Ničija zemlja" izgovorivši "Ovo je za molju zemlju, ovo je za BiH".

"Te će riječi dugo odzvanjati ovim prostorima", rekao je Purivatra.

"Dugo sam ovo čekao. Najljepša stvar na svijetu je uzvraćena ljubav. Svoje srce sam dao SFF-u neke ratne godine. Ko bi rekao da ćemo 20 godine kasnije biti opet zajedno. Ovo je za mene čast i hvala vam. Ja sam vama dao srce prije 20 godina tako da mi je drago što sam sad ovo dobio od vas", rekao je Tanović.

Nagrada Počasno Srce Sarajeva 2014 za izvanredni doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenoj podršci razvoja SFF-a dodijeljena je ranije meksičkom glumcu Gaelu Garciji Bernalu i dizjanerici Agnes B., kreatorici nagrade Srce Sarajeva.

Dobitnike CineLink, partnerskih i drugih nagrada pogledajte ovdje.

SFF