11. - 14. septembar
0

PitchWise 2008. - Festival ženske umjetnosti

Sarajevo-x.com
I ove godine Fondacija CURE pripređuje PitchWise festival ženske umjetnosti, a ovogodišnji program bazira se na promociji mladih umjetnica, važnosti reciklaže i obilježavanju stoljetnice rođenja francuske autorice Simone de Beauvoir, ističu iz ove fondacije.

"Iako je sve više diplomiranih bh. umjetnica, bilježimo da su nedovoljno vidljive i podržane na domaćoj kulturno-umjetničkoj sceni. PitchWise festival omogućit će posjetiocima i posjetiteljkama da se upoznaju i približe djelima bh. umjetnica kroz multimedijalne izložbe, radionice i noćne muzičke događaje u Sarajevu i Bratuncu," kažu organizatori.

PitchWise festival i ove godine daje posebnu važnost ekologiji u svakodnevnom životu, sa naglaskom na reciklažu. Ovaj će proces biti predstavljen kroz umjetničke radionice i promociju PitchWise-a na eko-kampu u Bratuncu (o pred-PitchWise događajima vidi ispod).

U 2008. godini, u cijelom svijetu se obilježava stota godišnjica od rođenja francuske filozofkinje i autorice Simone de Beauvoir koja je svojim djelom “Drugi spol” prva artikulirala odnose (ne)moći spolova u socijalnom i političkom miljeu s početka dvadestog vijeka. PitchWise festival odat će počast Simone de Beauvoir kroz prezentaciju i prikazivanje filmova o njenom stvarateljstvu i životu.

PitchWise festival kreirat će prostor dijaloga između aktivistica iz regije na teme izazova i prilika u radu za ženska ljudska prava, kao i mogućnosti i potrebe za profesionalni razvoj, prevenciju i menadžment stresa.

Od 11-14. septembra, jedini bosanskohercegovački festival ženske angažirane umjetnosti okupit će umjetnice iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Njemačke i Australije, i predstavlja djela austrijskih, američkih i holandskih umjetnica. Njihove radove i iskustva javnost će upoznati kroz PitchWise izložbe, umjetničke i kreativne radionice, filmski program, koncerte, performanse i ulične akcije.

PitchWise će otvoriti multimedijalna izložba "One lično“ gdje se predstavlja četrnaest mladih bosanskohercegovačkih umjetnica koje su posvećene ikonografiji sopstvenog intimnog svijeta i svijeta svog neposrednog okruženja. Motiv portreta, i često autoportreta, prisutan na cijeloj izložbi, realizovan je u različitim medijima – slikarstvu, kolažu, grafici, skulpturi, reljefu, video-artu i fotografiji. Kustosica izložbe je Branka Vujanović (BiH).

Ove godine PitchWise donosi i četverodnevnu eko-umjetničku radionicu koja uključuje istraživački dio i stvaranje umjetničkih radova kroz recikliranje brojnih materijala. Radionicu će voditi njemačka umjetnica Corrine Vosse, voditeljica Knust Stoffe – Center for Reusable Materials u Berlinu (Njemačka). Ovom radionicom ciljamo povezati zajednicu ljudi predanih očuvanju prirode, ali isto tako povezati se sa svima koje/i do sada nisu davali/e važnost recikliranju.

Ove godine PitchWise festival se realizira u dva grada - Sarajevu i Bratuncu na "Rajskoj plaži“ gdje će se od 25-31. augusta 2008. odvijati brojne umjetničke i aktivističke radionice i razgovori.

Ulaz na sve PitchWise događaje je tradicionalno besplatan, osim za pojedine večernje dj&djaning sesije. Glavne PitchWise lokacije su Centar za interdisciplinarne postiplomske studije (CIPS), u Studentskom kampusu u Sarajevu.

PitchWise festival ženske umjetnosti osnovala je Fondacija CURE, kao važnu platformu u procesu kreiranja i promoviranja bh. umjetnica i njihovih djela, te razvoju kreativnih industrija u BiH.