Rezervacija ulaznica od 20. 9.
1

Pitanje prošlosti dominira bh. predstavama na 52. MESS-u

Klix.ba
Prizor iz predstave "Kad bi ovo bio film"
Prizor iz predstave "Kad bi ovo bio film"
Na 52. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS prema odluci selektorice Radmile Vojvodić, crnogorske rediteljice i spisateljice, Bosnu i Hercegovinu će predstavljati predstave "Bio je lijep i sunčan dan" Tanje Miletić-Oručević u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, "Kad bi ovo bio film" Dine Mustafića Narodnog pozorišta Sarajevo, i "Sumnja" u režiji Selme Spahić Kamernog teatra 55.

Važno je istaći da, prema pravilima Festivala MESS, reditelji Dino Mustafić i Selma Spahić neće biti u konkurenciji za nagrade, kao ni predstave "Kad bi ovo bio film" i "Sumnja" za najbolju predstavu u cjelini.

U zvaničnom obrazloženju selektorice Vojvodić o predstavi "Bio je lijep i sunčan dan" ističe se da je riječ o predstavi koja ne dozvoljava identifikaciju, vješto barata “brehtijanskim naivnim”, distancira se od bilo kakvog podilaženja emocijama, pa ipak silovito uvlači u raznorodne uobrazilje konstruisanih i dekonstruisanih situacija.

"Vraća vjeru u život kad se on očitava najništavnijim i, isto tako, vjeru u angažman u teatru - bez koketerije sa bespomoćnošću tog i takvog teatarskog angažmana", zaključila je Vojvodićeva.

Prema njenom mišljenju, predstava “Kad bi ovo bio film”, gdje se autor Almir Imširević autoreferencijalno poigrava naslovom podsjećajući na istu temu kojom se oglasio neposredno nakon rata, bolje što jeste baš predstava, teatar kolektivne terapije u mraku gledališta.

"Nešto melodramatično ugnječeno duboko u tijesto groteske ove predstave - izbija, iskače. Nešto vam zastaje u grlu dok se smijete u suzama", objašnjava Vojvodićeva.

Na koncu, predstava "Sumnja", prema mišljenju selektorice, posvećena je glumcu, koji joj uzvraća samodisciplinom i samoprijegornom igrom, pa predstava rediteljski hrabro iskoračuje iz univerzalnog dramskog disputa u uzbudljivo i aktuelno pozorište o himeri demokratskih sloboda, krizi mišljenja i čovjekovoj izgubljenosti u svijetu bez kategoričkih istina.

Rezervacija ulaznica počinje 20. septembra 2012. a više detalja je na www.mess.ba.