Prijem u Vijećnici
4

Pistoletto uoči predstavljanja "Trećeg raja" u Sarajevu: Umjetnost treba biti motor promjena

FENA
Michelangelo Pistoletto (Foto: FENA)
Michelangelo Pistoletto (Foto: FENA)
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, te gradonačelnik i dogradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ivica Šarić ugostili su sinoć u Vijećnici italijanskog umjetnika i jednog od najvećih savremenih stvaralaca Michelangela Pistoletta, koji se nalazi u trećoj posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Susret, kojem je prisustvovao i ambasador Republike Italije u BiH Nicolo Minasije, bio je prilika za razgovor o umjetnikovom nemjerljivom doprinosu razvoju kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevi, koja se nalazi u Sarajevu, kao i realizaciji novih projekata, uključujući i maestrovo umjetničko djelo "Treći raj" koje će na inicijativu Ambasade Italije u BiH, a povodom Dana Republike Italije biti predstavljeno danas u Sarajevu.

Istovremeno, Pistoletto je najavio svoju namjeru da pokloni Sarajevu jedno od svojih najvažnijih djela "Multikonfesionalnu kocku" "koja predstavlja treću fazu razvoja kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevija, a u vezi sa čime je potpisan i odgovarajući dokument o darivanju.

Maestro Pistoletto je nakon susreta u sarajevskoj Vijećnici izjavio da umjetnost treba da bude motor promjena u savremenom svijetu, pojašnjavajući kako "Treći raj" zapravo znači da su prethodno postojala dva raja - prvi kada je čovjek bio potpuno integriran u prirodu, drugi je umjetni raj koji su ljudska bića stvarala postepeno udaljavajući se sve više iz priorode.

"Danas je taj artificijelni raj postao potpuno totalizirajući i postao toliko veliki da okupira cijelu zemlju. Donio je puno dobrih stvari - nauku, tehnologiju, ali u isto vrijeme nalazimo se u jednoj situaciji velike štete koju nanosimo planeti Zemlji", kazao je Pistoletto, navodeći da postoji pozitivna i negativna strana progresa.

U tom kontekstu, istaknuo je neophodnost kreiranja treće situacije u kojoj će prirodno i umjetno zajedno stvoriti novu dimenziju ljudskog društva... u kojoj će sve oprečnosti biti zajedno i tvoriti ravnotežu i harmoniju - harmoniju kao veliki koncert umjetnosti i društva.

Foto: FENA
Foto: FENA

Uz zadovoljstvo iskazano povodom posjete maestra Pistoletta, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je istaknuo njegov nemjerljiv doprinos realizaciji projekta Ars Aevija, te njegov poticaj da se načine konkretni koraci kako bi Ars Aevi dobio vlastiti prostor u kojem bi bile postavljene instalacije savremenih umjetnika.

Uz veliku zahvalnost iskazanu visokom gostu za sve što je učinio za BiH i njen glavni grad, ministar Osmanović je podsjetio na 1994. godinu u kojoj je Pistoletto darovao vlastita djela Ars Aeviju, od kada je kontinuirano angažiran na završetku tog projekta.

Potcrtao je kako je uvjeren da će današnja posjeta rezultirati izgradnjom objekta za muzej savremene umjetnosti Ars Aevi.

Kako je najavljeno, veliki italijanski umjetnik će performansom koji će biti održan danas na platou Skenderija, a u kojem će sudjelovati 400 mladih ljudi, koji dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, realizirati umjetničko djelo "Treći raj".

"Treći raj" je simbol beskonačnosti, koji je maestro preinačio dodavanjem jednog centralnog kruga, koji je zamišljen kao sredstvo promjene i preporoda novog čovječanstva. Sarajevo će na taj način postati dio niza svjetskih gradova u kojima je realiziran Treći raj, a koji predstavlja ideju jedinstva umjetnog i prirodnog svijeta u cilju harmonizacije oprečnosti.