{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pismo podrške Narodnom pozorištu Mostar

S
5.10.2009. u 15:34
0
0
Pismo podrške Narodnom pozorištu Mostar
0
Pismo podrške Narodnom pozorištu Mostar
Foto: Radio Slobodna Evropa
Članovi Savjeta za obrazovanje, nauku i kulturu GDS BiH pozivali su danas sve odgovorne institucije vlasti u BiH da odmah pristupe rješavanju problema vezanih za djelovanje Narodnog pozorišta Mostar.
Potrebno je da bez odlaganja nadležni organi preuzmu odgovornost za realizovanje osnivačkih obaveza i prava, prije svega Grad Mostar i HNK prema Narodnom pozorištu Mostar, navode u svom saopćenju.

Odgovarajuće institucije Bosne i Hercegovine moraju zaštititi slobodu stvaranja i podržati vrhunsko umjetničko i kulturno stvaralaštvo jedne od najznačajnijih institucija kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Narodnog pozorišta Mostar koje ove godine obilježava 60 godina svog postojanja i rada. Niko nema pravo da onemogućava rad umjetnika i institucija kulture koja je dala nemjerljiv doprinos afirmaciji ne samo Mostara i Hercegovine, nego i cijele Bosne i Hercegovine.

Narodno pozorište Mostar uprkos ekonomskoj krizi i svim teškoćama kroz koje prolazi i bh. društvo godinama istrajava u svojoj kulturno-umjetničkoj misiji zahvaljujući prije svega pozorišnim ljudima, umjetnicima, publici i javnosti kojoj je stalo do toga da sačuva ovaj dragocjeni hram umjetnosti.

Oni pozivaju sve odgovorne predstavnike institucija u Mostaru i Bosni i Hercegovini da poštuju potpuno opravdane zahtjeve Narodnog pozorišta Mostar i za konačno rješavanje statusa ove institucije i omogućavanje nastavka njenog rada u plemenitoj i nadasve važnoj misiji ne samoza kulturu i umjetnost, već i za obrazovanje i razvoj mladih, ali i svih generacija našeg društva.

U Bosni i Hercegovini danas je kultura i umjetnost ponižena i gaze se prava svakog našeg građanina na kulturu, jer se kultura tretira kao potrošnja, a ne kao strateška osnova za ekonomski i socijalni razvoj naše zemlje. Zemlje koja ima ogroman problem sa nepismenošću, zaostajanjem u oblasti obrazovanja i dramatično gubljenje koraka sa državama u okruženju i Evropom. Zemlja talenata, vrhunskih stvaralaca trpi nedopustive restrikcije u oblasti kulture i umjetnosti čime se direktno urušavaju i naši programi razvoja koji jedino mogu biti zasnovani na znanju, obrazovanju, nauci i kulturi, stoji u pismu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: