Kultura
0

Pisci traže Dom pisaca

FENA
Društvo pisaca BiH realizovalo je tokom 2007. godine većinu planiranih aktivnosti među kojima posebno izdvajaju 46. Sarajevske dane poezije, u kojima su sudjelovali značajni savremeni pjesnici i prevodioci iz svijeta i Bosne i Hercegovine.

U okviru međusobne saradnje dviju književničkih asocijacija, po drugi put zaredom, realizirana su uzajamna gostovanja pisaca, članova Društva pisaca BiH i Društva hrvatskih pisaca iz Republike Hrvatske, te ostvarena gostovanja u Zagrebu i Rijeci, odnosno Sarajevu i Tuzli.

Na godišnjoj sjednici Skupštine Društva pokrenuta je inicijativa i putem javnog saopćenja upućena nadležnim institucijama BiH u vezi sa poboljšavanjem materijalnog statusa najznačajnijih književnika u BiH, putem dodjele tzv. nacionalnih penzija, uz sugestiju da se uključe i najznačajniji savremeni autori iz drugih umjetnosti i arhitekture.

U Društvu ističu da već više od pet godina kod nadležnih institucija (Ministarstvo civilnih poslova, odnosno Ministarstvo pravde i Vijeća ministara BiH), pokreću proceduru oko daljnjeg korištenja objekta Dom pisaca u Sarajevu, ali bez rezultata.

Kada je riječ o 2008. godini Programski savjet je definirao sadržaj 47. Sarajevskih dana poezije, koji će se održati od 7. do 14. maja, uz učešće značajnih savremenih pjesnika i prevodilaca iz svijeta i BiH.

Takođe je planiran i nastavak saradnje sa Društvom hrvatskih pisaca iz R Hrvatske, a u planu je i saradnja sa drugim srodnim asocijacijama u regiji: Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Srbija ...

Društvo pisaca planira nastaviti aktivnosti na konačnoj realizaciji inicijative upućene institucijama BiH za rješavanjem povoljnijeg materijalnog statusa značajnih savremenih pisaca u BiH, kao i najznačajnijih stvaralaca iz drugih umjetnosti.

U skladu sa finansijskim mogućnostima Društvo će pokušati realizirati i više drugih književnih programa, koji se odnose na obilježavanje značajnih godišnjica bh. pisaca, zatim predstavljanja novih knjiga jednog broja savremenih bh. autora,čija su djela nagrađena značajnim književnim nagradam u BiH i u svijetu ili su se našla u užem izboru za Godišnju nagradu Društva pisaca BiH, kao i predstavljanja pisaca drugih nacionalnih književnosti iz okruženja i svijeta u okviru međunarodne saradnje i međusobne razmjene gostovanja sa srodnim književničkim asocijacijama ili književnim festivalima.