Kultura
0

Pisci iz Bosne i Hercegovine u pohode Beogradu

FENA
Beograd
Beograd
Gostovanje grupe pisaca iz Bosne i Hercegovine u Beogradu povodom izlaska iz štampe panorame savremenih bosanskohercegovačkih priča „Pod pritiskom" započelo je danas razgovorom s novinarima u "Prosveti" koja se u saradnji sa KIZ "Altera" potpisala kao izdavač.

Knjigu, u koju su uvrštena 43 autora srednje i mlađe generacije, priredio je Dragoslav Dedović, pisac iz BiH, kao i sadašnji direktor Regionalnog ureda za jugoistočnu Evropu Fondacije Heinrich Boell koja je finansijski podržala projekt.

Glavni urednik "Prosvete" Dejan Mihajlović je rekao da su šest mjeseci pripremali knjigu kojom je pokrenuta nova edicija "Lavirint" rezervirana za antologije i panorame aktuelne književnosti država u regiji ali i šire jer smatra da je takva vrsta informiranja nužna pošto se kontakti sa literaturom susjeda odvijaju sporadično i bez osmišljenog programa, prenio je Tanjug.

Pregledi pravljeni svakih 10 do 20 godina u kojima bi se našli tekstovi najboljih bili bi, po mišljenju Mihajlovića, putokaz u aktuelna književna zbivanja tih sredina. Odlučeno je da prvo bude objavljena panorama pisaca BiH jer su u tom pravcu, zbog rata, veze bile i jesu najviše pokidane.

Mihajlović se nada da će knjiga odigrati ulogu mosta. Neki od pisaca čiji su tekstovi uključeni već su poznati srpskoj publici, ali Dedović je odabrao i one koji više nisu živi iako pripadaju generacijama rođenim između 1955. i osamdesetih.

Dedović je objasnio da se po njegovom mišljenju danas u BiH piše najbolja proza i da ona više od svih drugih u regiji uspostavlja vezu sa književnom tradicijom a istovremeno je pokazano najveće bogatstvo tema (antiratno intoniranih), šarolikost poetika i forme.

Svi gosti (Fadila Nura Haver, Goran Samardžić, Damir Uzunović, Faruk Šehić, Selvedin Avdić, Mustafa Zvizdić, iz Sarajeva i Tanja Stupar iz Banje Luke) veoma su zadovoljni što im se pružila prilika da posjete Beograd iako su neki već dolazili i više puta.

Gosti iz BiH bit će večeras u prostorijama Srpskog književnog društva gdje će biti održano književno veče.

O knjizi "Pod pritiskom" govorit će predsjednik SKD Ljiljana Šop, priređivač Dragoslav Dedović i izdavač Dejan Mihailović, a priključit će im se Stevan Tontić koji je ovih dana u Beogradu kao član NIN-ovog žirija za roman godine.