Kultura
0

Pisci iz BiH na Festivalu emigracije u Luksemburgu

FENA
Marko Vešović
Marko Vešović
Pisci iz Bosne i Hercegovine i ove godine sudjelovat će na Festivalu emigracije od 19. do 21. marta u Luksemburgu.

Ove godine u Luxemburgu trebalo bi da gostuju Marko Vešović, Jasmin Imamović i Faiz Softić koji živi na relaciji Sarajevo - Luksemburg.

Zajedno s njima nastupit će književnik i publicist Kemal Musić iz Bijelog Polja (Crna Gora) i Nadija Rebronja iz Novog Pazara (Srbija). Za njihov nastup vlada veliko interesovanje, kako ljudi s prostora bivše Jugoslavije, tako i iz drugih zemalja svijeta koji žive u Luksemburgu i okolnim zemljama.

Organizator tog skupa je vlada Luksemburga, a tokom trodnevnog boravka pisaca planiran je i okrugli sto na kojem će sudjelovati pisci - učesnici iz svih zemalja svijeta, prijem kod gradonačelnika kao i zabavna večer u organizaciji bosanskih udruženja u Luksemburgu.

Ovaj tradicionalni festival predstavlja jedinstvenu smotru multikulturalizma i različitosti u Evropi i šire, a važno je napomenuti da se u Luksemburgu prožimaju kulture i tradicija oko stotinu zemalja iz cijelog svijeta.

Organizator je osigurao prijevod izvoda djela sudionika i prevoditeljicu za francuski Elmedinu Podrug, zaposlenu kao prevoditeljicu u Den Haagu.

Gosti Festivala dosad su bili Safet Sijarić, Damir Uzunović, Faiz Softić, Marko Vešović, Mehmed Đedović, Kristina Mrđa, Hadžem Hajdarević i drugi.