Kultura
40

"Piramida istine" nominovana za Cosmic Cine Award

Klix.ba
"Piramida istine", nezavisni dugometražni dokumentarni film autora Saida Sefe o bosanskim piramidama i prahistorijskoj civilizaciji poznatoj kao butmirska kultura, nominovan je za nagradu Cosmic Cine Award.

Projekcije filma zakazane su u petak, 4. aprila, u Cirihu, Minhenu, Darmstatu i Karlsrueu.

Produciran je u vremenskom periodu od pet godina, uspješno je predstavljen internacionalno u kinima i nagrađivan na festivalima.

Četiri godine film slijedi protagoniste ove priče na tri kontinenta: od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući istinu o dalekoj prošlosti, kao i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjereje. Kontradikt o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom, politika i mediji, te brojni domaći i inostrani stručnjaci prožimaju ovaj film konstantnom napetošću. Nevjerovatna dostignuća butmirske kulture predstavljaju baštinu od svjetskog značaja i daju svojevrstan pečat cijeloj problematici. Ono u čemu su polarizovane strane saglasne jeste da je Bosna i Hercegovina kolijevka evropske civilizacije, kulture i umjetnosti.

Cosmic Cine Film Festival na jednom mjestu objedinjuje i nagrađuje nezavisne filmove koji za cilj imaju otvaranje uma, odnosno one koji prikazuju i “drugu stranu priče”. Više informacija na ovom linku.

Na premijerama u Washingtonu, Berlinu, Kelnu i Sarajevu publika je ovacijama pozdravila film.