{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Piramida istine" nominovana za Cosmic Cine Award

3.4.2014. u 21:16
40
16
"Piramida istine" nominovana za Cosmic Cine Award
40
"Piramida istine" nominovana za Cosmic Cine Award
"Piramida istine", nezavisni dugometražni dokumentarni film autora Saida Sefe o bosanskim piramidama i prahistorijskoj civilizaciji poznatoj kao butmirska kultura, nominovan je za nagradu Cosmic Cine Award.
Projekcije filma zakazane su u petak, 4. aprila, u Cirihu, Minhenu, Darmstatu i Karlsrueu.

Produciran je u vremenskom periodu od pet godina, uspješno je predstavljen internacionalno u kinima i nagrađivan na festivalima.

Četiri godine film slijedi protagoniste ove priče na tri kontinenta: od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući istinu o dalekoj prošlosti, kao i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjereje. Kontradikt o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom, politika i mediji, te brojni domaći i inostrani stručnjaci prožimaju ovaj film konstantnom napetošću. Nevjerovatna dostignuća butmirske kulture predstavljaju baštinu od svjetskog značaja i daju svojevrstan pečat cijeloj problematici. Ono u čemu su polarizovane strane saglasne jeste da je Bosna i Hercegovina kolijevka evropske civilizacije, kulture i umjetnosti.

Cosmic Cine Film Festival na jednom mjestu objedinjuje i nagrađuje nezavisne filmove koji za cilj imaju otvaranje uma, odnosno one koji prikazuju i “drugu stranu priče”. Više informacija na ovom linku.

Na premijerama u Washingtonu, Berlinu, Kelnu i Sarajevu publika je ovacijama pozdravila film.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: