Odigrana u Jajcu
0

"Pink Moon" - postapokaliptična rock opera ispričana novim senzibilitetom

FENA
Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica "Pink Moon" prema tekstu mladog bh. autora Darija Bevande, a u režiji Saše Peševskog, u nedjelju je odigrana u Jajcu u okviru Takmičarskog programa 38. pozorišnih/kazališnih igara.

Riječ je o, kako je zapisala kritika, postdramskoj rock operi s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažovana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.

"Pink Moon" je postapokaliptična, postdramska rock opera, te priča o Mari, neostvarenom rokeru čije nade i planove je presjekao rat, Muhi, mladiću koji pod utjecajem pop-rock kulture pokušava da pronađe medij u kome može da se izrazi, Marinoj kćeri Barbari koja kroz spremanje diplomske predstave pokušava da se suoči sa svojim porijeklom i Bradi, Muhinom starijem bratu čiji san je da otvori vlastitu kopirnicu, te o majkama koje se ne pojavljuju na sceni, ali su prisutne u priči.

U predstavi glume :Zlatan Školjić (Muha), Adis Mehanović (Mara) i Benjamin Bajramović (Brada), te glumica Dina Mušanović (Barbara).

Nakom predstave održan je okrugli sto kritike na kojem je razgovarano o predstavi.

Glumci Zlatan Školjić i Adis Mehanović istakli su saradnju s autorom teksta, koji je aktivno učestvovao u probama, pa ih je, između ostalog, učio i da sviraju.

Teatrolog Nedžad Fejzić ovom prilikom je istakao značaj prihvatanja mladih autora i postavljanja na scenu njihovih tekstova.

Selektor Pozorišnih igara Strajo Krsmanović istakao je da svaka pozorišna sredina kad dobije novog dramskog pisca ima puno razloga za ponos, te da je važno i to što je po Bevandinom tekstu nastala dobra predstava. A autor je, kako je naveo Krsmanović, kroz priču o tome kako je propao rokenrol, ispričao i kako se raspadalo društvo.

"U krajnjoj liniji riječ je o porodičnoj drami, ali je ispričana jednim potpuno novim senzibilitetom. Sve skupa, po mom mišljenju, je jedna svježa, originalna priča, drugačija", rekao je Krsmanović.

Glumica Irina Dobnik odala je priznanje mlađim kolegama na spremnosti da na sceni i pjevaju i sviraju i glume.

Za Predraga Mitrovića predstava je sociološko-historijska priča.

Dramaturg Almir Bašović govoreći o iskrenosti ove predstave i teksta i glume, istakao je da se u pozorištu ne može isfolirati društvena osjetljivost, a to ova predstava pokazuje.

Prisutnima se obratila i direktorica Doma kulture Jajce Smiljka Brtan koja se prisutnim akterima predstave zahvalila na učešću na igrama, pohvalivši njihovu izvedbu.