{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pijanista Evgeny Zarafiants u Bošnjačkom institutu

S
6.6.2011. u 15:22
0
0
Pijanista Evgeny Zarafiants u Bošnjačkom institutu
0
Pijanista Evgeny Zarafiants u Bošnjačkom institutu
Javna ustanova "Sarajevo art" organizuje koncert pijaniste izuzetnog talenta Evgenyja Zarafiantsa (Rusija/Hrvatska) u petak, 10. juna 2011. u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, u 19:30 sati.
Pijanista Zarafiants je ostvario impresivnu internacionalnu karijeru, a nedavno se vratio sa izuzetno uspješne turneje u Japanu. Publici u Sarajevu će se predstaviti djelima Roberta Schumanna i Frederica Chopina.

Evgeny Zarafiants je rođen 1959. godine u Novosibirsku u porodici muzičara, u kojoj je otac pijanista i oboista, a majka pjevačica. Poslije završetka Drugog svjetskog rata, otac mu je bio član vojnog orkestra moskovskog Kremlja, a privatno se bavio džezom, koji je u to doba u SSSR-u bio zabranjen. Sovjetski vlasti su saznale da je primio ponudu Američke ambasade u Moskvi da svira džez kod njihpa su ga prognale u Sibir. Sudbina prognanika odrazila se i na njegovu djecu. Kad je Evgenyju bilo šest godina, otac ga je počeo učiti da svira klavir, a kad ga je htio prijaviti u muzičku školu, bio je odbijen, uprkos tome što je Evgeny uspješno odsvirao cijeli program.

Sa osam godina Evgeny je prošao na konkursu Muzičke škole Moskovskog konzervatorija i odmah je bio primljen u drugi razred. Nakon toga je primljen u Muzičku školu Gnessin u Moskvi, gdje je je kao 16-godišnji dječak u svojoj mladenačkoj naivnosti htio izraziti nezadovoljstvo političkim prilikama objesivši u intenatu fotografiju tadašnjeg predsjednika Komunističke partije Bražnjeva uokvirenu u toaletno sjedalo. To je izazvalo strašnu buru, a čak je bio i pod istragom KGB-a, te morao napustiti i ovu školu, izgubivši svaku mogućnost studiranja na Moskovskom konzervatoriju, gdje su se stvarale međunarodne karijere.

Završivši Muzičku školu u Orsku sa najboljim ocjenama, nije dobio preporuku za konzervatorij, no ipak je primljen u konzervatorij u gradu Gorkiju, gdje je diplomirao klavir i završio dvogodišnji postdiplomski studij. Poslije toga je radio kao klavirski pedagog na istom konzervatoriju.

Pored studija, uspješno je sudjelovao na nekoliko domaćih konkursa, nastupao u recitalima i kao solista s orkiestrima, ali to nisu bili komercijalni nastupi.

Tek poslije raspada Sovjetskog saveza 1993. godine bio je pozvan da učestvuje u Pogorelićevom Međunarodnom klavirskom konkursu u Pasadeni (Kalifornija) bez ograničenja životne dobi, kojega je organizirala Alice Keseradze, sada već pokojna supruga Ive Pogorelića, a na kojem su sudjelovali svjetski poznati pijanisti. Evgeny Zarafiants je dobio drugu nagradu i poziv diskografske firme Naxos za snimanje CD-a.

Sa diskografskom firmom Naxos snimio je tri CD-a, a sa japanskom diskografskom firmom ALM Records 17 CD albuma i jedan dupli CD. Mnogi od njih su dobili ocjenu "highly recommended". Godine 2005. najpoznatiji japanski muzički časopis "Ongaku No Tomo" uvrstio je Zarafiantsa među 100 najboljih pijanista na svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: