{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Picassova slika prodata za 41,5 miliona dolara

S
9.11.2012. u 09:14
6
0
Picassova slika prodata za 41,5 miliona dolara
6
Picassova slika prodata za 41,5 miliona dolara
Picasso slika rađena tehnikom ulje na platnu "Mrtva priroda sa lalama" prodata je na aukciji u New Yorku za 41,5 miliona dolara.
Slika na kojoj je umjetnik prikazao svoju ljubavnicu pored lala i voća bila je zvijezda Sothebyjeve aukcije djela impresionista i savremene umjetnosti na Manhattanu.

Prije prodaje slika je bila procijenjena na 35 do 50 miliona dolara.

"Mrtva priroda sa lalama" naslikana je 1932. godine, a na njoj je prikazana glava Picassoove ljubavnice i poznate muze Marie-Therese Walter, zajedno sa sugestivnim cvjetnim aranžmanom.

Druga slika iz serije o Mariji Terezi, "Žena na prozoru", prodata je za 17,2 miliona dolara, što je takođe bilo u okvirima očekivane cijene, prenio je AFP.

Među ostalim djelima koja su postigla značajne cijene nalaze se radovi Claudea Moneta, Paula Cezannea i Henryja Moorea, ali neka nisu uspjela da pronađu kupce, među kojima je i nekoliko drugih Picassovih slika.

Christie je dan ranije u New Yorku prodao Monetovu sliku "Lokvanji" za 43,8 miliona dolara, a jednu sliku Vasilija Kandinskog za 23 miliona dolara. Ipak, aukcija je ocijenjena kao neuspješna, jer za mnoga djela nije bilo kupaca.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: