{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Picassova slika prodata za 41,5 miliona dolara

S
9.11.2012. u 09:14
6
0
Picassova slika prodata za 41,5 miliona dolara
6
Picassova slika prodata za 41,5 miliona dolara
Picasso slika rađena tehnikom ulje na platnu "Mrtva priroda sa lalama" prodata je na aukciji u New Yorku za 41,5 miliona dolara.
Slika na kojoj je umjetnik prikazao svoju ljubavnicu pored lala i voća bila je zvijezda Sothebyjeve aukcije djela impresionista i savremene umjetnosti na Manhattanu.

Prije prodaje slika je bila procijenjena na 35 do 50 miliona dolara.

"Mrtva priroda sa lalama" naslikana je 1932. godine, a na njoj je prikazana glava Picassoove ljubavnice i poznate muze Marie-Therese Walter, zajedno sa sugestivnim cvjetnim aranžmanom.

Druga slika iz serije o Mariji Terezi, "Žena na prozoru", prodata je za 17,2 miliona dolara, što je takođe bilo u okvirima očekivane cijene, prenio je AFP.

Među ostalim djelima koja su postigla značajne cijene nalaze se radovi Claudea Moneta, Paula Cezannea i Henryja Moorea, ali neka nisu uspjela da pronađu kupce, među kojima je i nekoliko drugih Picassovih slika.

Christie je dan ranije u New Yorku prodao Monetovu sliku "Lokvanji" za 43,8 miliona dolara, a jednu sliku Vasilija Kandinskog za 23 miliona dolara. Ipak, aukcija je ocijenjena kao neuspješna, jer za mnoga djela nije bilo kupaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: