Kultura
53

Picassova grafika koja se čuva u Bosanskoj Dubici je autentično djelo

Piše: Am. Dž.
Foto: ATV Banja Luka
Foto: ATV Banja Luka
Djelo Pabla Picassa koje se čuva u Narodnoj biblioteci u Bosanskoj Dubici je autentično, potvrdila je za Klix.ba Danka Damjanović, historičarka umjetnosti.

Ovu grafiku slavni španski slikar uručio je članu jugoslovenske delegacije Bošku Šiljegoviću tokom Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. maja 1964. godine. "Čovjek s bradom" je jedino poznato Picassovo djelo u Bosni i Hercegovini.

"Šiljegović se pred kraj svog života povukao da živi u Bosanskoj Dubici i ovu grafiku je ostavio biblioteci. To je originalan otisak sa ploče. Izrađen je tako što je negativ premazan bojom, u ovom slučaju tušem, provučen kroz posebnu mašinu, a onda je otisnuta grafika", objašnjava Damjanović.

Ističe da je ovo Picassovo djelo zapravo neprocjenjive vrijednosti.

"Prema svjetskim standardima, vrijednost umjetničkih djela se procjenjuje jednom godišnje. Međutim, ovdje se radi o djelu koje spada u nultu kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu", napominje Damjanović.

Pablo Picasso je mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu odlučio pripremiti različite grafike za članove delegacija, a narodni heroj Boško Šiljegović je preuzeo grafiku za jugoslovensku delegaciju. Šiljegović je dubički revolucionar i nekadašnji šef kabineta Josipa Broza Tita.