Nagrada i 60.000 funti
0

Philip Roth dobitnik međunarodne književne nagrade Man Booker

FENA
Philip Roth (Foto: AP)
Philip Roth (Foto: AP)
Američki pisac Philip Roth proglašen je u srijedu dobitnikom četvrte međunarodne književne nagrade Man Booker.

Nagrada i suma od 60.000 funti uručeni su piscu zbog "njegovog doprinosa literaturi na svjetskoj pozornici", saopćili su organizatori, prenosi BBC.

Njegov opus uključuje i roman iz 1997. godine Američka pastorala, za koji je dobio Pulitzerovu nagradu. U 26. godini života on je napisao svoju prvu knjigu "Zbogom, Kolumbo".

Dobitnik nagrade je objavljen na konferenciji za novinare u Australiji tokom Književnog festivala u Sydneyu.

Nagrada će biti uručena na zvaničnoj večeri u Londonu 28. juna, ali je Rothova glasnogovornica izjavila kako on neće biti u stanju da joj prisustvuje.

Rođen u Newarku u New Yerseyu 1933. godine, Roth je svojim kontroverznim romanom Portnoyeva žalba privukao pažnju svjetske javnosti svojim grafičkim opisima seksualnosti.

Magazin Time uvrstio je taj roman na listu najboljih romana 20. stoljeća.

Njegova knjiga iz 2000. godine Human Stain je ekranizirana, a u filmu glume sir Anthony Hopkins i dobitnica Oskara Nicole Kidman.

Američki književnik izjavio je da je zahvalan žiriju što mu je dodijelio "uglednu nagradu".

"Jedno od posebnih zadovoljstava koja imam kao pisac je to što se moje djelo čita u međunarodnim okvirima uprkos svim problemima prevođenja koje to podrazumijeva", dodao je on.

Nadam se da će mi nagrada donijeti pažnju čitalaca širom svijeta kojima je blizak moj rad. Ovo je velika čast i oduševljen sam što primam ovu nagradu", izjavio je Roth.

Žirijem je predsjedao pisac, akademik i trgovac rijetkim knjigama dr. Rick Gekoski.

"Više od 50 godina knjige Philipa Rotha su stimulirale, provocirale i zapanjivale enormnu publiku, koja se još širi", kazao je on.

"Njegova mašta nije samo preoblikovanje naše ideje o jevrejskom identitetu, to je također reanimirana fikcija, a ne samo američka fikcija", kazao je.

S Gekoskim u žiriju su bili književnica i kritičarka Carmen Callil i nagrađivani romanopisac Justin Cartwright.

U martu je britanski pisac trilera John Le Care zatražio od žirija da povuče njegovo ime s uže liste kandidata za nagradu.

Pisac je izjavio da je "enormno polaskan", ali je dodao: "Ja se ne takmičim za književne nagrade."

Međunarodna nagrada Man Booker, koja se uručuje svake dvije godine, ranije je bila dodijeljena Ismailu Kadareu u 2005., Chinui Achebeu u 2007. i Alice Munro u 2009. godini

Vezani članci