{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Petnaest novih lokacija na popisu Svjetske baštine

F
1.8.2010. u 13:47
0
0
Petnaest novih lokacija na popisu Svjetske baštine
0
Petnaest novih lokacija na popisu Svjetske baštine
Amsterdam
Petnaest novih lokacija, među kojima su i amsterdamski kanali, upisano je na UNESCO-ov popis Svjetske baštine, objavila je u nedjelju UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu, prenijele su agencije.
Na popis Svjetske baštine upisani su: četvrt s kanalima u Amsterdamu izgrađena potkraj 16. i u 17. stoljeću; carska tvrđava Thang Long u Hanoju u Vijetnamu; povijesni spomenici u Dengfengu u Kini; arheološka lokacija Sarazm u Tadžikistanu; biskupski grad Albi na jugu Francuske, te povijesni bazar u Tabrizu u Iranu i At-Turaif u ad-Dirijahu u Saudijskoj Arabiji, prva prijestolnica dinastije Saud.

Isti status (Svjetske baštine) stekli su: kaznionice za prognane Britance u Australiji iz 18. i 19. stoljeća; astronomski opservatorij Jantar Mantar u Jaipuru u Indiji s početka 18. stoljeća; sufistički kompleks šeika Safija al-din Hanegaha sa svetištem u Ardabilu; atol Bikini, u pacifičkoj državi Maršalovi Otoci, na kojem je SAD testirao atomske bombe; povijesna sela Hahoe i Yangdong u Južnoj Koreji; zaštićeno područje prirode Ngorongoro u Tanzaniji; planine u središnjoj Šri Lanki, te izolirani arhipelag na Havajima Papahanaumokuakea

UNESCO-ov popis Svjetske baštine, bilo kulturne ili prirodne, sada obuhvaća 904 lokacije širom svijeta.

Prihvaćena su i dva proširenja već upisanih lokacija - hidraulički sustav u gornjem Harzu (planinski lanac) u Njemačkoj, južno od rudarskog grada Rammelsberga i grada Goslara te okolina rudarskog grada Rorosa u Norveškoj.

Sjednica UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, otvorena 25. jula, nastavlja se do 3. augusta. Kandidirano je ukupno 39 lokacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: