Od 14. do 28. marta
0

Petnaest dana Frankofonije u BiH

FENA
Tuzla
Tuzla
Sedam diplomatskih predstavništava zemalja članica Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF) obilježit će 15 dana Frankofonije u BiH od 14. do 28. marta.

Ambasade Kanade, Egipta, Francuske, Grčke, Rumunije i Švicarske i diplomatski ured Belgije organizirat će, u saradnji s Centrom Andre Malraux, oko 20 kulturnih i jezičkih manifestacija za sve uzraste u šest gradova u BiH.

Najavljeno je organiziranje projekcija filmova, predstava, koncerata, izložbi, konkursa za srednjoškolce, studente i profesore francuskog jezika u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Trebinju i Ugljeviku.

Francuska ambasadorica u BiH Maryse Bernieau najavila je danas na pres-konferenciji u Sarajevu raznovrstan i bogat program obilježavanja dviju sedmica Frankofonije u BiH.

U okviru programa predviđeno je i održavanje II kongresa profesora francuskog jezika u BiH na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 21. marta, u organizaciji Ambasade Francuske u BiH i Udruženja profesora francuskog jezika u BiH.

Također, planirano je i potpisivanje konvencije o saradnji između Univerziteta u Toursu i Univerziteta u Banjoj Luci i nove konvencije o bratimljenju između gradonačelnika Saint-Denis i načelnika Općine Tuzla.

Diplomatski predstavnici ambasada Kanade, Egipta, Grčke, Rumunije i Švicarske i diplomatskog ureda Belgije, kao partneri u obilježavanju ove manifestacije, izrazili su zadovoljstvo zbog učešća u ovom projektu.

Rečeno je da Frankofonija predstavlja veliku svjetsku porodicu, koja svake godine 20. mart obilježava kao Međunarodni dan frankofonije. Danas u svijetu na pet kontinenata, 200 miliona ljudi govori francuski jezik, a to je drugi jezik koji se najviše uči u svijetu.

Ambasadorica Bernieau izrazila je nadu da će BiH moći uskoro dobiti status posmatrača u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije.