{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peticija za obnovu skulpture Ženi borcu koja je ostala bez ruke i postolja

6.4.2015. u 09:34
51
7
Peticija za obnovu skulpture Ženi borcu koja je ostala bez ruke i postolja
51
Peticija za obnovu skulpture Ženi borcu koja je ostala bez ruke i postolja
Foto: Sanja Vrzić
U prostorijama Historijskog muzeja i Caffe baru Tito nalazi se peticija za obnovu spomenika Ženi borbu.
Skulptura spomenika "Ženi borcu" već godinama je oskrnavljena i napuštena, a ovo je inicijativa za njenu obnovu. Skulptura je dio graditeljske cjeline nacionalnog spomenika Spomen-park Vraca, koju je napravio renomirani bosanskohercegovački kipar Alija Kučukalić. Iako već duži niz godina postoje razne inicijative da se obnovi cjelokupno spomen obilježje, do sada još uvijek ništa konkretno i vidljivo nije urađeno.

Napušteno i vandalizirano cjelokupno spomen-obilježje ukazuje i na naš trenutni društveni odnos prema tekovinama antifašizma, odnosno ukazuje i upozorava na fašizaciju društva u kojem živimo i upravo nas kao takvo upozorava da se moramo trgnuti iz apatije, ohrabriti i glasno se početi odupirati fašizmu, ističu pokretači peticije koji očekuju podršku građana i građanki Sarajeva, ali i drugih ljudi.

Spomenik je posvećen hrabroj ženi, borkinji i, između ostalog, simbolizuje jednakost žena u svim sferama društva i zahvaljuje se hrabrim ženama koje su učestvovale u oslobađanju Sarajeva od fašizma.

Skluptura je trenutno bez desne ruke i bez postolja.

Želja pokretača peticije je da restauracija spomenika bude završena do kraja godine, jer se 2015. obilježava 70 godina od pobjede na fašizmom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smjena Marijele Hašimbegović s funkcije direktorice NPS je:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: