{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peticija za obnovu skulpture Ženi borcu koja je ostala bez ruke i postolja

6.4.2015. u 09:34
51
7
Peticija za obnovu skulpture Ženi borcu koja je ostala bez ruke i postolja
51
Peticija za obnovu skulpture Ženi borcu koja je ostala bez ruke i postolja
Foto: Sanja Vrzić
U prostorijama Historijskog muzeja i Caffe baru Tito nalazi se peticija za obnovu spomenika Ženi borbu.
Skulptura spomenika "Ženi borcu" već godinama je oskrnavljena i napuštena, a ovo je inicijativa za njenu obnovu. Skulptura je dio graditeljske cjeline nacionalnog spomenika Spomen-park Vraca, koju je napravio renomirani bosanskohercegovački kipar Alija Kučukalić. Iako već duži niz godina postoje razne inicijative da se obnovi cjelokupno spomen obilježje, do sada još uvijek ništa konkretno i vidljivo nije urađeno.

Napušteno i vandalizirano cjelokupno spomen-obilježje ukazuje i na naš trenutni društveni odnos prema tekovinama antifašizma, odnosno ukazuje i upozorava na fašizaciju društva u kojem živimo i upravo nas kao takvo upozorava da se moramo trgnuti iz apatije, ohrabriti i glasno se početi odupirati fašizmu, ističu pokretači peticije koji očekuju podršku građana i građanki Sarajeva, ali i drugih ljudi.

Spomenik je posvećen hrabroj ženi, borkinji i, između ostalog, simbolizuje jednakost žena u svim sferama društva i zahvaljuje se hrabrim ženama koje su učestvovale u oslobađanju Sarajeva od fašizma.

Skluptura je trenutno bez desne ruke i bez postolja.

Želja pokretača peticije je da restauracija spomenika bude završena do kraja godine, jer se 2015. obilježava 70 godina od pobjede na fašizmom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: