Kultura
0

Peti festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH

FENA
Peti festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva, koji se održava u Konjicu od 19. do 22. aprila, otvorila je predstavnica Ministarstva za kulturu i sport Federacije BiH Hajra Lojo, a prvi su nastupili srednjoškolci iz Medicinske škole Doboj, predstavom «Nema brata dok ne rodi majka».

Drugu predstavu, «Običan čovjek», izvela je amaterska dramska grupa «Desnek» iz Breze, dok je posljednja na sinoćnjem repertoaru bila predstava učenika mostarske Medicinske škole, «Ordinacija», poslije čega je održan okrugli sto o predstavama.

Drugog dana festivala, danas u 17 sati, publici će se predstaviti učenici Škole metalskih zanimanja iz Sarajeva, s predstavom «Put za Gvantanamo»; u 18 sati Omladinska alternativna scena iz Kaknja izvodi predstavu «Bosna, Bosanci i jedno ludo vrijeme; u 19 sati gimnazijalci škole «Vaso Pelagić» iz Brčkog izvešće predstavu «Ožalošćena porodica».

U subotu, publici će se predstaviti pozorišne grupe iz Goražda, Istočnog Sarajeva, Olova i Visokog, a u nedjelju, predstavit će se glumci teatra «FEDRA» iz Bugojna, KUD «Prenj» iz Jablanice i Udruženje «Zemlja djece» iz Tuzle.

Žiri koji će pratiti i ocjenjivati pozorišne grupe sačinjavaju Hamica Nametak – reditelj, Jasna Diklić - glumica, Jelena Kuljanin – profesor bosanskog jezika, Mensur Begičević – akademski slikar i scenograf, te Hasan Džafić - dramaturg.