Kultura
0

Peter Mullan ponovo na Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo-x.com
Sarajevo Film Festival iz godine u godinu privlačio je brojne poznate ličnosti iz svijeta sedme umjetnosti. Mnogo je i onih koji su se rado vraćali u naš grad. Jedan od njih je Peter Mullan s kojim se sarajevska publika imala priliku susresti na 9. Sarajevo Film Festivalu, kada je jedan od najpopularnijih programa Festivala, Tribute to... bio posvećen upravo ovom glumcu, reditelju i scenaristi.

Vidjeli smo tada njegova ostvarenja The Magdalene Sisters, Close, Good Day for the Bad Guys, Fridge, Orphans, My Name Is Joe, Miss Julie.

Ove godine Peter Mullan ponovo se vraća u Sarajevo kako bi publici na 11. Sarajevo Film Festivalu predstavio film On a Clear Day (2005.) u kojem je ostvario naslovnu ulogu.

U filmu On a Clear Day rediteljke Gaby Dellal, Mullan tumači lik Franka, čovjeka koji odlučuje da savlada svoje strahove i demone i da sačuva svoje samopoštovanje tako što se odlučuje ne krajnji test izdržljivosti - preplivavanje Engleskog kanala.

I ove godine velika nam je čast ugostiti ovog vrsnog filmskog profesionalca koji iza sebe ima više od trideset uloga i čija su rediteljska ostvarenja poput The Magdalene Sisters (Zlatni lav, Venecija Film Festival 2002.) osvojila brojna prestižna filmska priznanja, ali i priznanje publike i kritike širom svijeta.