Ne propustite
32

Petak i subota u Sarajevskom ratnom teatru uz dvije sjajne predstave

L. K.
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) publika će u petak (28.2.) i u subotu (29.2.) u 20 sati moći pogledati predstave "Jedvanosimsoboakalomistobo" i "Majstor i Margarita".

U petak u 20 sati pogledajte predstavu "Jedvanosimsoboakalomistobo" nastalu prema tekstovima Aleša Kurta i Nejre Babić, a u režiji Aleša Kurta. U predstavi igraju: Maja Salkić, Belma Lizde, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Anida Isanović.

"Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg. Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može", objasnio je Kurt.

Već u subotu, oni koji nisu do sada, moći će pogledati i predstavu nastalu prema kultnom romanu Mihaila Bulgakova "Majstor i Margarita", u režiji Aleša Kurta. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Ana Mia Karić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka.

“'Majstor i Margarita' je književno djelo naročitog značaja, koje je obilježilo 20 stoljeće. Gotovo je nemoguće kompletnu strukturu romana, bezbroj likova, i nevjerovatnu količinu akcije i obrata prenijeti u jednu pozorišnu predstavu. Pojavno naša izvedba je pojednostavljena u vanjskoj formi. Prostor je sveden. Likovi su ogoljeni. Intencija je da se kreira više metafizičko ozračje, nego realistično. Predstava se prije svega bavi unutarnjim svijetom likova i etičkim dimenzijama romana. I pošto je ovo izrazito kolektivni posao, u prvi plan dolazi rad cijelog ansambla, njihova promišljanja, ideje, nedoumice. To je taj viši nivo koji je prisutan u komadu. Šta se dešava u ljudima koji prave ovu predstavu? Dakle. Predstava govori sama o sebi. Tako to ide”, kaže Kurt, reditelj predstave.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na brojeve 033 664 070 ili 061 022 874, kao i slanjem poruke u Facebook inbox stranice Sarajevskog ratnog teatra.