Peta godišnjica od smrti "vječnog epizodiste"

S
Sarajevo-x.com
6.11.2008. u 12:40
0
2
Peta godišnjica od smrti "vječnog epizodiste"
0
Peta godišnjica od smrti "vječnog epizodiste"
Na Gradskom groblju u Visokom jučer su se povodom pete godišnjice smrti doajena bosanskohercegovačkog glumišta Zaima Muzaferije okupili članovi njegove porodice, prijatelji, te delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo predvođena ministrom Emirom Hažihafizbegovićem.
"Rahmetli Zaima Muzaferiju pamtićemo kao glumca, profesora, režisera, pjesnika i našeg Dedu, koji je ovaj epitet dobio zahvaljujući kavlitetama koje su ga krasile. S ponosom ističem da sam imao privilegiju da ga upoznam kao ljudsku i glumačku veličinu“, rekao je prisjećajući se Zaima Muzaferije ministar Hadžihafizbegović.

O značaju njegove ličnosti dovoljno govori podatak da od 100 igranih filmova u kojima je glumio, 74 su realizirana u bosanskohercegovačkoj produkciji. Za sebe je govorio da je vječiti epizodista, mada je u karijeri imao i tri glavne uloge. Igrao je oca Ljubiši Samardžiću, Bati Živojinoviću i Fabijanu Šovagoviću. Ipak, uvijek je volio reći da je prije svega profesor njemačkog jezika, a da je "Gluma kada izgleda da ništa ne glumiš.".

Već sa prvim filmom "Uzavreli grad" osvaja specijalnu nagradu na festivalu u Puli, a na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu nagrađen je za uloge u filmovima "Praznik" i "Mali vojnici". Za ulogu podvornika u filmu "Stanica običnih vozova" dobio je Zlatnu arenu na Pulskom festivalu 1990. godine.

U Visokom se već tradicionalno održava kulturna manifestacija "Dani Zaima Muzaferije" koja ima za cilj njegovanje sjećanja na Muzaferiju i uloge kojima je ostavio trajan pečat u bosanskohervegovačkoj kinematografiji.


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: