Kultura
0

Pet romana za nagradu 'Meša Selimović'

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Romani: «Ludvig» Davida Albaharija, «Grad u zrcalu» Mirka Kovača, «Tragom zmijske košuljice» Josipa Mlakića, «Ruski prozor» Dragana Velikića i «Anastasia» Dalibora Šimprage ušli su u uži izbor za prestižnu književnu nagradu «Meša Selimović», koja se u okviru Međunarodnih književnih susreta «Cum grano salis» svake godine dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ovu informaciju na danas održanoj pres-konferenciji u Tuzli saopćio je Mile Stojić, predsjednik žirija 8. međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, koji se od 4. do 7. septembra održavaju u Tuzli.

-Žiri je imao težak, ali ugodan posao. Nakon čitanja četrnaest romana nominiranih za Nagradu «Meša Selimović», donijeli smo odluku da u uži izbor uđe pet odličnih djela. Kada bi postojala mogućnost svaki od ovih romana trebao bi dobiti prvu nagradu, ali propozicije su takve da ćemo 6. septembra samo jedan roman moći proglasiti najboljim, kazao je nakon objavljivanja naslova najboljih pet romana Mile Stojić.

On je naglasio da su dva romana koja su ušla u uži izbor «Tragom zmijske košuljice» Josipa Mlakića i «Grad u zrcalu» Mirka Kovača, nominirana od po dvije zemlje, ali da to neće značajnije utjecati na konačnu odluku, jer je žiri odlučio da odabere najbolji roman, za koji će biti dodijeljena Nagrada «Meša Selimović», statua mastionica i pero i nagrada od 7.000 konvertibilnih maraka.

Novinarima se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, podsjetivši da su književni susreti Cum grano salis najznačajnija smotra romana na Balkanu i da se iz godine u godinu književnici u sve većem broju pojavljuju u Tuzli tokom trajanja susreta.

-Nagrada «Meša Selimović» je najznačajnija regionalna nagrada za roman i stoga smo mi odlučili da ove godine novčani iznos s pet, bude povećan na sedam hiljada maraka. Uime građana Tuzle obećavam da će naš grad i ove godine biti dobar domaćin književnicima i slavistima iz cijeloga svijeta, kao i poklonicima pisane riječi, tako da im svima želim dobrodošlicu u grad Meše Selimovića i Ismeta Mujezinovića. Koincidencija je da će se upravo u vrijeme trajanja književnih susreta Cum grano salis, odvijati i važna međunarodna likovna manifestacija Interbifep u Međunarodnoj galeriji portreta «Ismet Mujezonović», tako da će naš grad biti otvoren za sve umjetnike i prijatelje umjetnosti i Tuzle, kazao je gradonačelnik Imamović.

Podsjetimo, književni susreti Cum grano salis bit će otvoreni 5. septembra u Narodnom pozorištu u Tuzli, a dodjela književne Nagrade «Meša Selimović» bit će upriličena 6. septembra na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli, prenosi BMG.