|

Pet godina od smrti teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića

Pet godina od smrti teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića
173
S.H.P.
15.8.2019. u 11:36
0
komentara
173

dijeljenja
Pet godina od smrti teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića Foto: D. S./Klix.ba
Prošlo je pet godina otkako je nakon duge i teške bolesti preminuo jedan od najvećih bh. pozorišnih i filmskih režisera Sulejman Kupusović.
Kupusović je svojim dugogodišnjim i dragocjenim umjetničkim djelovanjem ostavio autentičan i neizbrisiv trag u filmskoj i pozorišnoj umjetnosti. Režirao je u pozorištima širom bivše Jugoslavije, Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj.

Godine 1974. diplomirao je pozorišnu, filmsku, televizijsku i radijsku režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu.

Režirao je i prvu bosanskohercegovačku operu "Hasanaginica" koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. godine.

Bh. publika će ga pamtiti po pozorišnim predstavama koje je režirao, kao što su "Kralj Lear", "Propercije", "Bjesnilo", "Braća Karamazovi", "Veliki vezir", "Roman o Londonu", "Kidaj od svoje žene", "Derviš i smrt", "Tvrđava", "Hanka", "Legenda o Ali-paši", "Balada o Omeru i Merimi", "Hasanaginica", "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna".

Njegove predstave su gostovale u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.