19. maja
13

Pet dana Zagreba u BiH: Na sceni SARTR-a gostuje predstava "Demokracija"

Klix.ba
U petak, 19. maja, u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) gostuje predstava "Demokracija" rađena prema tekstu i u režiji Zijaha A. Sokolovića. Predstava se igra u okviru programa Festivala "Pet dana Zagreba u BiH".

U predstavi igraju Dražen Šivak i Zijah A.Sokolović, produkciju potpisuje Thearto projekt, a dramaturgiju Selma Parisi.

Scena je prazna – to je ona praznina prostora Petera Brooka po kojem je dovoljno da se neko kreće i da od toga nastane teatar. Pojavljuju se dva lika, pomalo beckettovska, sa metlama, a ono što će sljedećih osamdeset minuta mesti i rastjerivati po toj ogoljeloj pozornici jesu naši najdublji strahovi, nadanja i čežnje koji će bezobzirno kopati i rovariti, čeprkati po našoj nutrini, izvrtati prema van našu intimu ne bi li nas suočili sa svim onim što najčešće ne želimo priznati ni samome sebi – da naš život, ipak, u krajnjoj liniji, ovisi velikim dijelom o našim vlastitim postupcima, o tome kako se postavimo i što činimo.

"Zijah A.Sokolović i Dražen Šivak vode nas kroz povijest ljudskih uspona i padova, kroz mutne predjele ljudske istorije, biografije velikih ljudi i dramskih protagonista kroz stoljeća, pred nama defiluju Gaj Julije Cezar Williama Shakespearea, Antigona Sofokla, Okovani Prometej Eshila, ratnici, vojskovođe, mislioci, političari i revolucionari, diktatori i narodne vođe prošlosti i sadašnjosti, oni pod čijim je plaštem i voljom za moć otpočeo ili se odvijao taj mukotrpan put ka demokraciji, vladavini naroda, gdje više ne bi bila presudna i odlučujuća riječ pojedinaca već mišljenje odabranih predstavnika samog naroda", rekao je Mladen Bićanić.