U Historijskom muzeju
181

Performansom "Ostavi trag u njihova sjećanja" SARTR obilježava 11. juli

E. LJ.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Sarajevski ratni teatar (SARTR) će performansom "Ostavi trag u njihova sjećanja", već sedmi put zaredom, obilježiti dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Performans je prvi put izveden 10. jula 2013. godine u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, prema ideji i inicijativi dramaturginje Dubravke Zrnčić- Kulenović.

Nakon toga, performans je svake godine izvođen u Sarajevu, na sceni SARTR-a, u prostoru Umjetničke galerije BiH, u muzeju Književnosti i pozorišne umjetnosti, dok su Potočari i Srebrenica ostavljeni kao mjesto mira i spokoja za sve žrtve.

Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović

Ove godine će 11. jula u 19 sati ovaj performans prvi put biti izveden u Historijskom muzeju BiH. Do sada je u njemu učestvovao veliki broj umjetnika, likovnih stvaralaca, književnika, muzičara i video dizajnera, ali konstantu čine glumice i glumci zajedno sa posjetiteljima.

"U četvrtak, 11. jula, u 19 sati ćemo se u Historijskom muzeju BiH zajednički sjetiti svih nedužno stradalih i pogubljenih i ostaviti trag u njihova sjećanja. Dođite i budite s nama! Bitno je da se sjećamo", poručili su iz SARTR-a.