Drugačija "izložba"
3

Performans u Kini: Čak 600 dronova na nebu prikazalo slike Vincenta van Gogha

A. B.
Foto: My Modern Met
Foto: My Modern Met
Kompanija za proizvodnju dronova EFYI Group u saradnji s Univerzitetom u Tianjinu, nedavno je u ovom kineskom gradu "obojila" nebo nekim od motiva iz poznatih slika umjetnika Vincenta van Gogha.

Riječ je o dijelu njegove velike svjetlosne predstave pod nazivom "U čast Van Gogha". Shodno tome, čak je 600 dronova iskorišteno da se kroz animaciju ispriča priča o životu slavnog slikara i prikažu mnoga njegova djela.

Cijela predstava je trajala 26 minuta i 19 sekundi, što je novi svjetski rekord kada je riječ o animacijama sa dronovima.

Za ovaj performans korištene su letjelice Agile Bee II, koje su teške oko 1,36 kilograma i dostižu brzinu od 30 km/h. Maksimalan period koji ovi dronovi mogu provesti u vazduhu su 38 minuta.

Osim što je pokazala važne trenutke njegovog života, svjetlosna predstava "U čast Van Gogha" skrenula je pažnju na mnoga cijenjena djela nizozemskog slikara, kao što su "Zvjezdana noć", "Žitno polje sa čempresima", "Umjetnikova spavaća soba u Arlu", njegov serijal slika suncokreta u autoportreti.

U galeriji i videosnimku pogledajte najzanimljivije trenutke iz ovog fascinantnog performansa sa dronovima, piše My Modern Met.