{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PEN Centar BiH osuđuje napade na novinare

F
25.3.2009. u 14:04
0
0
PEN Centar BiH osuđuje napade na novinare
0
PEN Centar BiH osuđuje napade na novinare
PEN Centar Bosne i Hercegovine uputio je protest povodom sve češćih napada na novinare.
Iz PEN Centra BiH ističu da suočeni sa stvarnošću učestalih fizičkih napada u kojima se te prijetnje na zastrašujući način i ostvaruju, oštro osuđuju takve pojave drastičnog ugrožavanja temeljnih ljudskih prava djelatnika javne riječi, prava na život i sigurnost, te zahtijevaju energične mjere i aktivnosti policijskih i pravosudnih organa u suzbijanju takvih pojava.

Kako se navodi u saopćenju ni po koju cijenu i ni na koji način se ne može dozvoliti niti opravdati ugrožavanje života onih koji se bave novinarskom profesijom.

Opredijeljeno vrijednostima i stavovima upisanim u povelji međunarodnog PEN-a, članstvo PEN Centra BiH se zalaže za zaštitu prava na slobodu govora i dosezanja što viših standarda u ostvarenju tog prava.

"Ugrožavanje prava na slobodu govora ruši temelje javnosti, a time i same mogućnosti postojanja društvene zajednice i njenog političkog djelovanja. Međutim, imajući u vidu zabrinjavajuće nepoštivanje etike u javnom govoru, pa čak i pojave govora mržnje, naglašavamo da pravo na slobodu govora nipošto ne smije obesnažiti ili poništiti jedno drugo, ne manje važno pravo: pravo na dostojanstvo i integritet onih o kojima se govori.

Sloboda govora bez odgovornosti za ono što se govori, a pogotovo ako nije odmjerena pred onima o kojima se govori - jer prava drugih su temelj naše vlastite odgovornosti - lako će se izroditi u svoju suprotnost i postati izvor društvene neslobode i nejednakosti", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: