Kultura
0

Pejić: Program BKC-a obogaćuje kulturnu ponudu grada

FENA
BKC
BKC
Bosanski kulturni centar (BKC) u narednom će periodu ljubiteljima kulturnih događanja ponuditi raznovrstan program, poboljšavajući ukupni kulturni repertoar Grada Sarajeva, najavio je za Fenu direktor BKC-a Marijo Pejić.

Pejić, koji je na čelu ove institucije od 1. decembra prošle godine, najavljuje brojne saradnje s različitim organizacijama i udruženjima kako bi programska ponuda bila što bogatija. Već su u decembru organizirani značajni događaji, kao što su koncerti Glenn Millera i "Kao nekad pred Božić", te dječija predstava u saradnji s Gradskom upravom.

"I u ovoj godini nam je važno uspostaviti saradnju sa svim kvalitetnim koncertnim i nevladinim orgnizacijama, nacionalnim društvima i drugim udruženjima kako bi BKC doista postao hram kulture i prostor za sve značajne manifestacije u ovom gradu i državi", kazao je on.

Pejić najavljuje da će se kroz partnerske odnose u narednim mjesecima realizirati niz projekata - u februaru će u saradnji sa Festivalom "Sarajevska zima", između ostalog, biti realizirana radionica umjetnice Danice Dakić, izložba fotografija "Autoportreti grada Sarajeva" Bojana Brecelja, izložba umjetnika iz Crne Gore, te susret bh. umjetničkih festivala.

U okviru manifestacije zatvaranja Festivala bit će održani koncerti Ibrice Jusića pod nazivom "Od Šekspira do sevdaha" te Brodskog harmonikaškog orkestra, kao i Poetski maraton i mjuzikl "Mama mia".

U saradnji s agencijom "Blic film i video" 16. februara će premijerno biti prikazan film "U zemlji krvi i meda" autorice i rediteljice Angeline Jolie, koji će na repertoaru BKC-a biti mjesec dana. U suorganizaciji s Javnom ustanovom "Sarajevo art" 17. februara je planiran koncert Stefana Milenkovića.

Također, u planu je u maju u saradnji s Fondacijom za muzičke djelatnosti organizirati koncert klasične muzike orkestra iz Slovenije, te u istom mjesecu i 10. Festival dječije pjesme "Lino fest".

U saradnji s Muzičkom akademijom Sarajevo bit će organizirane majske muzičke večeri, zatim manifestacija koju će prirediti Međunarodna osnovna škola "Bosna sema", kao i Internacionalni festival gitare u saradnji s Udruženjem gitarista Federacije BiH.