Pozorište mladih
0

Pedeseta izvedba "Trga ratnika"

FENA
Pozorište mladih u Sarajevu nakon pedesete izvedbe predstave "Aladin" upriličit će i pedesetu izvedbu predstave "Trg ratnika" u režiji Dine Mustafića, prema tekstu Nicka Wooda, dramaturgija Almir Imširević, scenografija Dino Mustafić i Irena Žic, kostimografkinja Irena Žic, videoart Zlatan Filipović, saopćeno je iz Pozorišta mladih.

Ova predstava bit će odigrana 11. marta u Pozorištu mladih.

Predstava "Trg ratnika" u kojoj igraju Belma Lizde-Kurt i Mario Drmać premijerno je izvedena 29. aprila 2005. godine.

Kvalitet ove predstave potvrđuje izuzetno pozitivna recepcija publike ali i veliki broj osvojenih nagrada na mnogobrojnim gostovanjima u Bosni i Hercegovini i u regiji.

Belma Lizde-Kurt i Mario Drmać su za ostvarene uloge u ovoj predstavi dobili nagrade na Pozorišnim igrama u Jajcu 2005. godine, Lizde-Kurt dobila je nagradu za glumu, a Drmać za najboljeg mladog glumca; na Internacionalnom festivalu "Actor of Europe“ u Makedoniji 2005. Lizde-Kurt dobila je nagradu "glumica Evrope“; Drmać i Lizde-Kurt su za "partnersku igru“ dobili nagradu redakcije časopisa Tmača art, "Tmačin prsten“ 2005.; također za "partnersku igru“ Lizde-Kurt i Drmać dobili su nagradu žirija Međunarodnog teatarskog festivala autorske poetike u Mostaru 2008.; nagradu za režiju dobio je i reditelj Dino Mustafić na Pozorišnim igrama u Jajcu 2005., a iste godine predstava "Trg ratnika" dobila je nagradu pubilke za najbolju predstavu.

U drami "Trg ratnika" Nick Wood nam umjesto "skice rata", nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju, naučenu iz križaljki, a koja nam kaže - "Rat je sukob dviju ili više zaraćenih strana". Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je "proces", a ne tek nesretan i prolazan trenutak", navodi se u saopćenju.