Kultura
61

Pazi muzej: Neobični putokazi opominju državu i građane

Klix.ba
(Foto: Nikola Blagojević)
Sarajevo je ovih dana osvanulo sa tablama "Pazi muzej", a riječ je o prostornoj intervenciji izvedenoj kod Historijskog muzeja BiH.

Radi se o konceptualnom radu skulptorice Nardine Zubanović. Ova umjetnička "in situ" intervencija odnosi se na stanje u kojem se nalaze kulturne institucije u BiH. Rad se sastoji od kartonskih tabli nastalih po uzoru na ratnu sarajevsku tablu "Pazi snajper!" iz 1992. godine.

Ratna tabla upozorenja "Pazi snajper" izložena je kao eksponat u Historijskom muzeju u sklopu postavke "Opkoljeno Sarajevo". Uočljive table "Pazi muzej!" dimenzija 63x33cm postavljene su na dvije bandere nedaleko od Historijskog i Zemaljskog muzeja.

"Rad direktno upućuje i preispituje status umjetnika, institucija kulture unutar društvenog stanja svijesti, kao i otvaranje pitanja odgovornosti društva, umjetnika, ali i politikâ institucija i politike države. Autoričin rad 'Pazi muzej' direktno apelira na goruće pitanje u BiH, a to je raspad kulturne djelatnosti, zatvaranje vrata muzeja i galerija, poistovjećuju i trenutno stanje sa stanjem ratne agresije, sa notornom činjenicom da ova današnja agresija nema 'jasan' izvor destrukcije, ona je rasplinuta u svojoj simboličnoj auri, odgovornosti su podjednako raspoređene u jednom diplomatskom okviru gdje svi uživaju isto pravo, pravo opscenog vlastodrzačkog kompromisa", rekla je historičarka umjetnosti Taida Kusturica.

Rad "Pazi muzej" dio je nedavno održane umjetničke izložbe "ZID" upriličene u Historijskom muzeju na kojoj je svoje radove prikazalo preko 20 lokalnih umjetnika, Članova Kolektiv Kreaktiva. Izložba "ZID" zatvorena je 4. decembra je prva umjetnička izložba organizovana u Historijskom muzeju od 1992 godine.

"Umjetnici su ostavili imperativ ispisan na kartonu, jasnim slovima i još jasnijom porukom, na posmatrača djeluje trenutno i navodi ga na promišljanje i djelovanje sada i ovdje", objasnila je historičarka umjetnosti Asija Ismailovski.