Kultura
65

Paysage: Izložba Bojana Stojčića u Zvonu

Klix.ba
Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono organizuje izložbu "Pejzaž" Bojana Stojčića u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u srijedu, 7. septembra u 21.00.
Rad sarajevskog umjetnika Bojana Stojčića primarno se zasniva na intervencijama u javnom prostoru (fizičkom i virtualnom). Ove intervencije isključivo su tekstualne i gotovo uvijek iskazuju umjetnikova intimna osjećanja i misli. Smještene u kontekst prostora ili objekta koji ih nosi, ove misli su ponekad bolno realistične, sarkastične, ali i smiješne. Poneki radovi smješteni u javne institucije izrazito su politički angažovani, te koriste samu instituciju kao podlogu za pisanje rada. Studijski radovi su uglavnom crteži i slike koje se direktno ili metaforički naslanjaju na riječi i pismo.

Pored ostalih nagrada i priznanja, Bojan Stojčić je finalist nagrade Zvono za 2014. godinu i dobitnik Nagrade za klasični crtež na Bienalu crteža Bosne i Hercegovine 2014. godine.

Na izložbi Paysage će biti predstavljene nove slike Bojana Stojčića koje se baziraju na etmiloškom prikazu klasičnog motiva zapadne umjetnosti - pejzaža.

Ove slike, iako realizirane u klasičnoj slikarskoj tehnici ulja na platnu, pokušavaju uz minimalna piktoralna i estetska svojstva komunicirati čistu ideju kroz različite jezike.

Uz ove slike Stojčić će predstaviti i svoj performans "Historija je u kamenu, budućnost u vjetru" gdje će svojim dahom pokušati ispuniti prostor, odnosno pejzaž.