Palata Malipiero
14

Paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu od petka dostupan javnosti

Klix.ba
"Univerzitet katastrofe", Radenko Milak
"Univerzitet katastrofe", Radenko Milak
Paviljon Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom Bijenalu bit će svečano otvoren u petak, 12. maja, u 18 sati u u Palati Malipiero u Veneciji.

Bosnu i Hercegovinu će na ovoj prestižnoj internacionalnoj izložbi predstavljati umjetnik Radenko Milak sa projektom "Univerzitet katastrofe" koji će biti realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom i gostujućim internacionalnim umjetnicima.

Organizator cjelog projekta je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske koji ovogodišnjom organizacijom i produkcijom Paviljona BiH nastoji pronaći model kontinuiranog učešća svoje zemlje, kako na bjenalu umjetnosti tako i na bijenalu arhitekture.

Ovu inicijativu podržalo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta i Grada Banja Luke.

Radenko Milak
Radenko Milak

Banjalučki mjetnik Radenko Milak pripada novoj generaciji bosanskohercegovačkih umjetnika koja je postala zapažena u proteklih desetak godina na našim prostorima. Već dugo godina razvija svoju internacionalnu karijeru, dosta toga je uradio na afirmaciji svoje umjetnosti,ž što mu je i omogućilo da bude predstavnik BiH na Venecijanskom bijenalu.

Projekt "Univerzitet katastrofe" u svojoj osnovnoj ideji ima razvojni element jedne šire platforme koja treba da se razvija i nakon Venecijanskog bijenala. Njegov prijedlog da se u okviru te inicijalne ideje uspostavi saradnja sa internacionalnim kustoskim timom Christopher Yggdre, Fredrik Svensk, Sinziana Ravini, Ana van der Vliet u saradnji sa Hans Ulrich Obristom i razvije mreža participacije inostranih umjetnika.

"Univerzitet katastrofe" nije samo izložba u paviljonu Bosne i Hercegovine na 57. Bijenalu u Veneciji već i polazna tačka za jedan istinski univerzitet, zajednički prostor kreativnog u kojem se grade znanje i mašta, za laboratoriju. On je istovremeno i umjetnički i politički prijedlog, projekt u nastajanju. Njihov cilj je stvaranje zajedničkog prostora znanja i imaginacije kroz ideju slike idealnog univerzuma. U Veneciji će u novembru tokom posljednje sedmice 57. Bijenala biti održana konferencija s piscima, naučnicma, teoretičarima i umjetnicima, a u tu svrhu, Loulou Cherinet će predstaviti svoj novi rad rađen po narudžbi.