Tavola aperta
6

Paviljon BiH među odabranim paviljonima 57. Venecijanskog bijenala

Klix.ba
U okviru 57. Venecijanskog bijenala jučer je u Arsenalima održana "tavola aperta"- okrugli sto u okviru kojeg se publici predstavio Paviljon Bosne i Hercegovine i umjetnici Radenko Milak i Roman Uranjek.

Riječ je o konferenciji koja je organizovana tokom trajanja 57. Venecijanskog bijenala, u okviru koje su se predstavljali odabranih 26 nacionalnih paviljona i pozvani umjetnici sa internacionalne izložbe.

Tavola aperta je zamišljena kao niz neformalnih razgovora koje je osmislila umjetnička direktorica Bijenala Christine Macel s namjerom da se potakne dijalog između publike i umjetnika. U opuštenoj atmosferi zajedničkog ručka umjetnicima je omogućeno predstaviti svoje radove kao i relevantne teme u njihovoj umjetničkoj praksi.

Moderator razgovora bio je Christopher Yggdre, kustos izložbe "University of Disaster", kojom se Bosna i Hercegovina ove godine predstavljala na 57. Venecijanskom bijenalu.

Od 86 nacionalnih paviljona koliko ih je ove godine učestvovalo na bijenalu, činjenica da je Paviljon Bosne i Hercegovine izabran da zatvori ciklus predstavljanja odabranih paviljona, u sedmici kad je i zvanično zatvaranje Venecijanskog bijenala, dovoljno govori o značaju izložbe koja je ove godine predstavljala Bosnu i Hercegovinu.

  1. Venecijansko bijenale otvoreno je 13. maja, a trajat će do 26. novembra 2017. godine.