Festival u Cannesu
0

Paviljon BiH ključno mjesto susreta regionalnih autora

Sarajevo-x.com
I ove godine bosanskohercegovački paviljon na International Village - Marche du film, Cannes Film Festivala, privlači veliku pažnju predstavnika filmske industrije iz čitavog svijeta i predstavlja ključno mjesto susreta regionalnih autora i filmskih profesionalaca.

Predstavnici bh. filma i Sarajevo Film Festivala, pored redovnih aktivnosti koje podrazumijevaju održavanje brojnih sastanaka, promocije bh. filma putem distribucije promotivnih materijala, kao i pružanja svih relevantnih informacija i kontakata, u okviru bh. paviljona priređuju i veliki broj specijalnih programa, prenose iz SFF-a.

Predstavnici Sarajevo Film Festivala svakodnevno organizuju susrete za predstavnike filmske industrije pod nazivom Industry Wine Hour koji su postali centralni događaji za predstavnike regionalnih kinematografija koji su se u petak uveče upoznali su sa selekcijom CineLink 2008. te 2. Sarajevo Talent Campusom.

FIPRESCI žiri na paviljonu BiH

Kuriozitet predstavlja činjenica da su članovi FIPRESCI žirija ovogodišnjeg Cannes Film Festivala u petak svoj sastanak održali upravo na paviljonu BiH. FIPRESCI žirijem ove godine predsjedava Howard Feinstein filmski kritičar iz New Yorka i selektor programa Panorama i Panorama dokumentarni Sarajevo Film Festivala. Članovi žirija su: Lisa Nesselson (Francuska), Joao Antunes (Portugal), Mohammed Rouda (Velika Britanija), Kirill Razlogov (Rusija), Christian Monggard (Danska), Dana Linssen (Holandija), Barbara Lorey de Lacharriere (Francuska) i Dinko Tucaković (Srbija).

Sastanku žirija prisustvovao je i predsjednik FIPRESCI Klaus Eder.

Održani brojni sastanci

U okviru svojih redovnih aktivnosti predstavnici Sarajevo Film Festivala i bh. filma, proteklih dana, održali su niz sastanaka sa predstavnicima filmske industrije iz čitavog svijeta. U petak je upriličen susret sa čelnim ljudima Istanbul Film Festivala, Jerusalem Film Festivala, Taormina Film Festivala, Zagreb Film Festivala, te brojnim producentima među kojima su bili i Cat Villiers i Pierre Spengler. U razgovoru sa predstavnicima SFF-a, te federalnim ministrom kulture i sporta Gavrilom Grahovcem i predsjednikom UO Fondacije za kinematografiju FBiH Srebrenom Dizdarom, oni su istakli značaj napora koje Federalno ministarstvo kulture i Fondacija ulažu u razvoj bh. filma, ali i važnosti prezentacije nacionalne kinematografije na Cannes Film Festivalu. Predstavnici SFF-a upriličili su i susret sa rediteljem Michaelom Mooreom, koji je, podsjećamo, bio gost 13. SFF-a. Moore je ovom prilikom istaknuo kako je za njega boravak u Sarajevu bilo jedno od najlepših iskustava, te da se nada kako će sa narednim filmom ponovo doći na SFF.

U petak uveče direktor Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu Dieter Kosslick, sa svojim najbližim saradnicima, upriličio je susret sa direktorima festivala u Sarajevu, Gvadalahari i Jerusalemu. Susret je upiličen u cilju razgovora o daljoj saradnji. Kako je istaknuo Kosslick, upravo sa ovim festivalima Berlinale će razvijati još jaču saradnju u budućnosti.