Kultura
0

Paulo Coelho u Kazahstanu piše novu knjigu

NINA
Poznati brazilski pisac Paulo Coelho boravi u Kazakhstanu, gdje radi na svojoj novoj knjizi.

"Uvijek sam maštao da budem pisac. Kada pišem želim sa svima podijeliti dio svoje duše", izjavio je pisac na konferenciji za novinare u Alma Ati.

Tom prilikom Coelho nije želio govoriti o svojoj novoj knjizi jer, kako je rekao, "ako se govori o knjizi na kojoj se radi, gubi se neophodna energija da se ona uspješno završi".

"Kada pišete knjigu morate biti apsolutno koncentrirani na to i ne smijete govorite o njoj dok ne stavite posljednju tačku", rekao je Coelho, a prenijela agencija Interfaces.

Odgovarajući na pitanje što misli o planu izgradnje "dvorca religije" u Kazahstanu, u koji bi bile smještene džamija, crkva, sinagoga i budistički hram, Coelho je kazao kako je to jedna "sjajna ideja".

"No, s moje tačke gledišta, Bog ne živi samo u hramovima, Bog živi svuda", napomenuo je Coelho i dodao da će "tokom posjete Kazahstanu nekoliko dana posvetiti boravku u stepama, jer Bog i tamo živi".

Pisac smatra da svaka religija "stremi jednom svjetlu". Međutim, u najnovije vrijeme "politika manipulira" religijama. "Ja imam svoje prijatelje i kršćane i muslimane i kada smo skupa svi smo isti pred svijetlim likom Boga. Ja ne dijelim ljude po kategorijama, jer smatram da je svaki čovjek na zemlji različit od drugoga", rekao je Coelho.

Prema izjavi Paola Ceolha, ukupan tiraž njegovih knjiga, prevedenih na 56 jezika i objavljenih u 155 zemalja, iznosi 70 miliona primjeraka.