Kultura
0

Paul Auster dobio špansku nagradu za književnost

FENA
Paul Auster
Paul Auster
Nagrada Princ od Asturije, jedna od najprestižnijih u Španiji, dodijeljena je u srijedu američkom piscu Paulu Austeru, saopćio je žiri.

Djelo ovog književnika je "objedinilo ono najbolje iz evropske i američke tradicije", navodi se u saopćenju žirija i naglašava sposbnost "inovacije u kinematografskoj priči".

Paul Auster je "uspio da privuče mlade čitaoce, svjedočeći o velikoj vrijednosti, s estetskog stanovišta, individualnih i kolektivnih problema našeg vremena", saopćio je žiri kojim je predsjedavao direktor Akademije za španski jezik Viktor de la Concha.

Paul Auster je četvrti anglosaksonski književnik koji je dobio ovu nagradu, poslije Doris Lessing, Arthura Millera i Susan Sontag, podsjeća AFP.

Nagrada Princ od Asturije za književnost dodjeljuje se svake godine od 1981. "osobi, grupi ljudi ili instituciji čiji stvaralački ili istraživački rad predstavlja veliki doprinos univerzalnoj kulturi u domenu književnosti i lingvistike".

Nagradu u iznosu od 50.000 eura laureatu je u oktobru uručio nasljednik španske krune princ Felipe, koji nosi naziv Princ od Asturije.