{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pastorka španskog slikara: Iz moje kuće je ukradeno 400 Picassovih djela

15.7.2013. u 20:18
0
3
Pastorka španskog slikara: Iz moje kuće je ukradeno 400 Picassovih djela
0
Pastorka španskog slikara: Iz moje kuće je ukradeno 400 Picassovih djela
Pablo Picasso
Pastorka slavnog slikara Pabla Picassa, Catherine Hutin-Blay, ustvrdila je kako je iz njene kuće ukradeno više od 400 njegovih umjetničkih djela.
Vrijednost ukradenih radova procjenjuje se na više od milion eura. Litografije, skice i akvareli su ukradeni u periodu od dvije godine iz njene kuće, a ona sumnja da ih je uzeo muškarac koji se predstavio kao majstor i koji je tu obavljao neke radove. Hutin-Blay je kćerka Picassove druge supruge Jacqueline.

Hutin-Blay je ovu krađu prijavila organizaciji koja vodi brigu o naslijeđu španskog umjetnika, a oni su jedno od djela koje je bilo u vlasništvu pastorke uočili u Parizu na prodajnoj aukciji.

Ona vjeruje da su umjetnička djela ukradena u razdoblju od 2005. do 2007. godine, ali je krađu otkrila tek 2011. kada je provjerila ormare u prostoriji gdje su bila pohranjena.

Hutin-Blay je ova djela naslijedila od svoje majke i držala ih je u jednoj prostoriju u svojoj vili, zaključane u ormaru godinama.

"Otišla sam da provjerim da li je sve uredu i vidjela sam da ih nema tamo", otkrila je tek sada Hutin-Blay za Le Parisian.

Hutin-Blay (65) inače živi u Chateau de Vauvenarguesu, u Provansi, gdje joj je sahranjena majka i očuh Picasso.

Istraživanje provedeno prošle godine je pokazalo da su umjetnička djela Pabla Picassa u vrhu tabele onih koja se najviše kradu. Prošle godine je registrirano 1.147 ukradenih ili nestalih slika i skica ovog velikog umjetnika. Međutim, nejasno je da li su u ovaj broj bili ubrojani i radovi koji su nestali iz kuće njegove pastorke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: