Kultura
0

Pašovićev "Klasni neprijatelj" na festivalu u Rumuniji

FENA
Predstava “Klasni neprijatelj”, rađena po uzoru na tekst savremenog britanskog autora Nigela Williamsa, u adaptaciji i režiji Harisa Pašovića i produkciji East West Centra Sarajevo, uvrštena je u zvanični program međunarodnog festivala u Rumuniji – Sibiu International Theatre Festival koji će biti održan u maju.

Festival u Sibiu je treći najveći teatarski festival u Evropi, odmah nakon festivala u Edinburghu i Avignonu.

Predstava “Klasni neprijatelj” nedavno je pozvana i na jedan od vodećih umjetničkih festivala na svijetu – Singapore Arts Festival, tako da je poziv u Sibiu još jedan veliki uspjeh East West Centra u Sarajevu.

“Presretni smo što učestvujemo na festivalu u Sibiu. To je izvanredan, veliki evropski festival i ovo je još jedno priznanje našoj predstavi i bh. umjetnosti”, rekao je Haris Pašović, reditelj i direktor East West Centra.

Predstava “Klasni neprijatelj” govori na originalan umjetnički način o problemu nasilja među učenicima srednjih škola. Predstava je premjerno izvedena u aprilu prošle godine u Sarajevu, a do sada je gostovala u 12 gradova u Bosni i Hercegovini.

U “Klasnom neprijatelju” igraju Amar Selimović, Maja Izatbegović, Irma Alimanović, Nusmir Muharemović, Maja Zečo, Lidija Stevanović, Amir Muminović i Samir Karić. Koreografkinja je gošća iz Zagreba Tamara Curić. Scenografi su Lada Maglajlić, Amir Vuk Zec i Omar Šelo. Kostimografi su grupa Kao Pao Shu. Muziku je komponirao Eric Bajramović. Dizajneri su Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek. Izvršni producent je Ismar Hadžiabdić.