Kultura
6

Partnerstvo Sarajevo Film Festivala i Doha Film Instituta

Klix.ba
Scena iz filma "Svijet koji nije naš"
Scena iz filma "Svijet koji nije naš"
Ove godine Institut za film Doha će odabrati selekciju filmova iz arapskog svijeta koji će biti prikazani na Sarajevo Film Festivalu (od 16. do 24. augusta 2013.), uključujući film Mahdija Fleifela "Svijet koji nije naš" i Ahdov film "Svetinja". Ovi filmovi će biti predstavljeni u okviru programa Partner predstavlja.

Delegacija predstavnika Instituta za film Doha, predvođena generalnim direktorom Abdulaziz Al Khaterom, prisustvovat će SFF-u. Također, dobitnik sredstava iz grant programa Doha Film Instituta učestvovat će u CineLink Koprodukcijskom marketu, industry platformi Sarajevo Film Festivala.

Dalje produbljujući partnerstvo, Sarajevo Film Festival će promovisati kinematografiju Jugoistočne Evrope prezentacijom tri filma iz svog službenog programa za 2013. godinu na Qumra Film Festivalu u Dohi u martu 2014.

Konačno, Doha Film Institut će odabrati tri novija uratka arapskih autora za slijedeći Sarajevo Film Festival, te ponovo pozvati dobitnike grantova Doha Film Instituta da učestvuju u CineLink Koprodukcijskom marketu.

Al Khater je izjavio: “Dok mi iz Doha Film Instituta nastavljamo da oblikujemo naša dva festivala, Ajyal Film Festival za mlade, te Qumra Film Festival u Dohi, također fokusiramo našu pažnju na formiranje novih partnerstva sa organizacijama sa sličnim ciljevima. Doha Film Institut i Sarajevo Film Festival imaju zajedničke ciljeve kulturne razmjene. Ovo novo partnerstvo će nam omogućiti da nastavimo sa našom podrškom novih arapskih filmskih autora tako što ćemo im obezbijediti međunarodnu filmsku platformu gdje mogu prikazati svoje radove, te dati dobitnicima grantova Doha Film Instituta priliku da steknu veće industrijsko iskustvo i izloženost.“

"Sarajevo Film Festival je posvećen podržavanju i razvoju regionalne kinematografije i njene publike. Naša je želja da otkrijemo mlade filmske talente i pomognemo im da zakorače u svijet filmske industrije. Kao dio veoma raznolikih filmskih tradicija i kultura na teritoriji koju nazivamo našom regijom, naš festival je živopisan i odjekuje mnogim različitim glasovima. Nadamo se da će partnerstvo sa Doha Film Instituta otvoriti nove horizonte, te nam dozvoliti da iskusimo nepoznato i donese novu inspiraciju, kako za našu publiku, tako i za naše filmske autore. Želimo da naše partnerstvo bude uspješno, da obogati svjetsku kinematografiju i napreduje u budućnost u korist kako regionalnog, tako i arapskog svijeta,“ izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Inauguralni Qumra Film Festival iz Dohe se održava u Dohi u martu 2014. Posvećen je istraživanju mašte i lirskim vizijama mladih režisera, te im pomaže da ostvare svoje projekte kreirajući odskočnu dasku za njihove radove. Međunarodna takmičenja za prve i druge radove filmskih autora se nalaze u centru osmodnevnog festivala. Dani industrije će uključivati master predavanja, radionice, panele i Doha Projects inicijativu, koja će spojiti dobitnike grantova Doha Film Instituta i producente i ključne igrače iz filmske industrije.

SFF