|

Pariski muzej Louvre zatvoren zbog protesta protiv penzione reforme

Pariski muzej Louvre zatvoren zbog protesta protiv penzione reforme
8
F
FENA
17.1.2020. u 15:41
1
komentara
8

dijeljenja
Pariski muzej Louvre zatvoren zbog protesta protiv penzione reforme Foto: EPA-EFE
Pariški muzej Louvre zatvoren je u petak dok deseci demonstranata blokiraju ulaz u muzej kako bi osudili planove francuske vlade da reformira penzioni sistem.
Izložba radova Leonarda Da Vincija kojom se obilježava 500. godišnjica smrti italijanskog genija koja je postavljena u Louvreu također je zatvorena zbog blokade, saopćio je muzej.

Nekoliko desetaka demonstranata, uključujući i neke uposlenike Louvrea, izvelo je proteste nakon apela nekoliko ljevičarskih sindikata protiv Macronovih planiranih promjena sistema penzionisanja, za koje tvrde da će „sniziti svima penzije".

To je prvi put otkako je protestni pokret pokrenut 5. decembra da su Louvre i Leonardova izložba zatvoreni. Oko 30.000 ljudi obiđe muzej svakoga dana.

Neki snimci postavljeni na društvenim mrežama prikazuju ljutite posjetioce kako zvižde demonstrantima, iskazujući razočarenje.

Višesedmični štrajkovi i protesti blokirali su javni saobraćaj i prekinuli su rad škola, bolnica, sudova, pa čak i operskih kuća i Eiffelovog tornja.

Iako je broj demonstranata značajno manji od pokretanja protesta, željeznički saobraćaj širom zemlje i rad metroa u Parizu danas su prekinuti, prenosi Associsted Press.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...