{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Papirne haljine" Ljiljane Petrović u Počitelju

F
4.8.2015. u 11:22
0
9
"Papirne haljine" Ljiljane Petrović u Počitelju
0
Kostimografkinja i redovna profesorica scenskog kostima na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu Ljiljana Petrović na Međunarodnim susretima mladih stvaralaca u Počitelju priredila je radionicu, čija je tema "Papirne haljine - papper dress".
"U toku radionice, koja je održavana u kući Gavrankapetanovića, realizovali smo pet kostima. Koristili smo različitu papirnu galenteriju i od koje smo uradili kostime koji mogu biti nosivi i mogu biti samostalne instalacije u prostoru. Insistirali smo na različitim formama kostima i strukturama kostima", izjavila je za Fenu Petrović.

Njene bivše studentice Ivana Lazarević i Sanja Stepanović su također učestvovale u izradi kostima, koje su na fotosessionu nosile glumice iz Zagreba Nina Ugrinović i Elizabeta Brodić i iz Sarajeva Esma Sarić.

"Snimanje je trajalo jedan dan na nekoliko lokacija u Počitelju. Sam ambijent i druženje s kolegama s drugih akademija su bili inspirativni za rad mladih kostimografa", rekla je Petrović, nadajući se da će manifestacija zaživjeti dugi niz godina na zadovoljstvo učesnika, organizatora i stanovnika Počitelja.

Posebnu zahvalnost izrazila je profesoru i režiseru Nenadu Dizdareviću i organizatoru Hamdiji Karaliću, koji su pozivajući kolege s drugih akademija omogućili realizaciju nekoliko umjetničkih projekata.

"Međunarodni susreti mladih stvaralaca su bili odlična prilika za scenografe, redatelje, glumce, snimatelji, montažere, kostimografe i producente da snime dokumentarni film o pripremama za skokove sa Starog mosta i igrani film 'Razglednica iz Počitelja'. Mladi ljudi u svojoj mašti mogu sve da naprave", poručila je u izjavi za Fenu kostimografkinja Ljiljana Petrović.

Njene studentice Lazarević i Stepanović su kao kostimografkinje bile dio autorskog tima na snimanju igranog filma u Počitelju, redatelja Gorčina Zeca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: