Kultura
0

Paolu Magelliju dodijeljen Zlatni lovorov vijenac festivala MESS

FENA
Paolo Magelli
Nagrada "Zlatni lovorov vijenac", koju tradicionalno dodjeljuje Internacionalni teatarski festival MESS, uručena je danas u Sarajevu Paolu Magelliu.

Direktor festivala MESS Dino Mustafić istakao je da je Magelli reditelj koji od pozorišta pravi društvani događaj i čije predstave nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Dodao je da je Magelli sarajevskoj publici priredio 17 takvih predstava, zbog čega je Direkcija festivala MESS odlučila da mu dodijeli najviše festivalsko proznanje.

Mustafić je rekao da će Magellija ta nagrada podsjećati da je Sarajevo grad koji on jako voli, kao i na festival čiju je historiju obilježio svojim predstavama.

Paolo Magelli je izjavio da se vratio u Italiju nakon 36 godina boravka u različitim zemljama širom svijeta, te da Sarajevo zauzima posebno mjesto u njegovoj duši.

"Spoj kultura koji postoji u Sarajevu predstavlja moj životni put i čim završim s trenutnim angažmanima doći ću da igram u Sarajevu jer to dugujem ovom gradu već 40 godina", naglasio je Magelli.

Paolo Magelli rođen je u Pratu u Italiji, a s nepunih 20 godina postao je direktor teatra Teatro Studio Metastasio.

Sarađivao je s Giorgiom Strehlerom na nacrtu svoje sada već slavne reforme teatra u Toscani, a zatim i italijanskog teatra - dva prijedloga koja su bila osuđena na propast, nakon čega, sredinom '70-ih godina prošlog stoljeća, napušta Prato.

Magelli je 1974. u Beogradu započeo projekt koji će mu omogućiti saradnju sa svim velikim centrima bivše Jugoslavije i donijeti mu brojne nagrade.