{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Paolo Magelli i Jan Lauwers dobitnici nagrade Zlatni lovorov vijenac

2.10.2014. u 16:14
4
0
Paolo Magelli i Jan Lauwers dobitnici nagrade Zlatni lovorov vijenac
4
Biljana Srbljanović, jedna od najcjenjenijih evropskih spisateljica otvorit će sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo 54. Internacionalni teatarski festival MESS koji će se i ove godine održati pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Bosnalijek.
Paolo Magelli i Jan Lauwers dobitnici su ovogodišnjeg najvišeg festivalskog priznanja koji dodjeljuje Direkcija, Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra. Festival će u Zenici otvoriti premijera predstave "Balkanski rekvijem", u režiji Stevana Bodrože.

Naglašavajući alarmantnu činjenicu da je budžet MESS-a u zadnjih osam godina smanjen za 77% i da je isti opstao na entuzijazmu menadžmenta i ugledu Festivala, direktor Dino Mustafić istakao je da će MESS i dalje nastaviti djelovati isključivo prema kulturnim normama.

"Ovaj Festival nam je značajan zbog onoga što smo imali u ovoj godini, a to je obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Ovogodišnji Festival će otvoriti jedna od najcjenjenijih evropskih spisateljica, Biljana Srbljanović, te tako nastavljamo našu lijepu tradiciju da nam festivale otvaraju umjetnici, a ne političari", rekao je Mustafić te posebno izrazio zadovoljstvo što ovogodišnji Zlatni lovorov vijenac ide u ruke umjetnika koji su dokazani prijatelji Sarajeva.

"Posebna nam je čast što ćemo ovu nagradu ove godine dodijeliti umjetnicima koji su na razne načine svoje karijere posvetili i gradili u Sarajevu, a to su Paolo Magelli i Jan Lauwers. Paolo je zaista svojim predstavama obilježio MESS, a kao srednjoškolac i student sam dolazio da gledam njegove predstave", istakao je Mustafić te dodao da je Magelli najnagrađivaniji reditelj u historiji MESS-a.

Svoje oduševljenje nagradom izrazio je i sam Magelli koji je rekao da je njegova ljubav prema Sarajevu neizmjerna.

"Veoma sam iznenađen ovom nagradom, a samim tim i jako dirnut. U Sarajevo sam prvi put došao 1980. godine i ovaj grad je za mene ostao simbol mira i različitosti, a ono što posebno volim u njemu je kako vi kažete raja. Zbog toga mi je ova nagrada posebno draga“, istakao je Magelli koji će nagradu primiti sutra nakon održanog Masterclassa sa studentima i umjetnicima.

Direktorica Odjela za odnose s javnošću kompanije Bosnalijek, Zinaida Babović, navela je da je da je ova kompanija i u recesijskim vremenima uspjela poslovno istrajati i podržati još jedan MESS.

"I ove godine ćemo zajedno sa MESS-om doprinijeti da kultura i privreda ostanu zdrav temelj društvenog razvoja. Sve čestitke MESS-u na još jednom velikom pothvatu i radujem se gledanju predstava", rekla je Babovićeva i pozvala sve građane da budu dio 54. MESS-a.

Svoju pomoć u realizaciji Festivala pružili su i kantonalno i federalno ministarstvo kulture i sporta, a ministri Kaplan i Šarić su čestitali direkciji Festivala na entuzijazmu i zalaganju da održe Festival i istakli da je održavanje MESS-a svojevrstan praznik za grad.

Na kraju je Mustafić također predstavio i saradnju MESS-a sa Udruženjem gluhih te istakao da će nekoliko predstava biti prilagođeno osobama sa oštećenim sluhom koje su do sada neopravdano bile zanemarene i nisu mogle adekvatno pratiti teatarsku umjetnost.

Publika će u direktnom TV prijenosu na BHT1, u petak, 3. oktobra, 2014. moći pratiti ceremoniju otvaranja Festivala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: