Kultura
0

Paljenjem olimpijskog plamena počelo obilježavanje godišnjice ZOI '84.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Simboličnim paljenjem olimpijskog plamena na Stadionu "Asim Ferhatović Hase" danas je počelo obilježavanje 24. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, održanih 1984. godine.

Čast da upali olimpijski plamen tačno u 15.44 sata, kao i prije 24 godine na istom mjestu, pripala je 17-godišnjoj bh. klizačici Naidi Akšamija.

Uz zvuke Hora "Alegro" koji je izveo kompozicije "Odu radosti" i "Sarajevo, ljubavi moja" te veliki znak maskote ZOI-a '84. Vučka, okupljeni su se prisjetili Olimpijskih igara koje je te godine ugostilo Sarajevo.

Ipak, prva manifestacija obilježavanja godišnjice XIV ZOI, priređena u okviru 24. internacionalnog festivala "Sarajevska zima", održana je u tužnoj atmosferi jer je zbog tragedije prije dva dana u kojoj je život izgubio sarajevski srednjoškolac Denis Mrnjavac, predviđeni koncert sarajevskih grupa i gostiju Festivala odgođen.

Prisutne su pozdravili potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, podsjetivši na olimpijsku svjetlost upaljenu u Sarajevu prije 24 godine.

Rađo je današnji trenutak nazvao praznikom pobjede svjetla nad tamom, jer s olimpijskim plamenom dolazi mir, poštovanje i tolerancija među ljudima.

Uprkos ratnim danima u Sarajevu, kada su ostali samo rovovi i tuneli obavijeni tamom i mržnjom, kazao je, danas stojimo uspravni i ponosni obilježavajući dan kada je olimpijski plamen glavnom gradu BiH donio mir, razumijevanje, radost i sport.

Pozdrav je uputila i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac te podsjetila na dane kada je Sarajevo '84. postalo svjetski centar, ugostivši 49 sportskih reprezentacija iz cijelog svijeta.

Tih dana, naglasila je, dokazali smo sposobnost i volju da budemo najbolji, a olimpijski moto "brže, bolje, snažnije" bio je veća motivacija Sarajlijama nego sportistima. Naša hrabrost, vjera u sebe i svoje sposobnosti rezultirala je da tadašnji predsjednik Svjetskog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran sarajevske Zimske olimpijske igre proglasi do tada najbolje organiziranim.

Mladim generacijama naglasila je da budu ponosni što žive u olimpijskom gradu i tako pripadaju malobrojnoj grupi odabranih.

Gradonačelnica je u znak sjećanja na današnji čin te poticaja na sve buduće uspjehe Naidi Akšamija uručila olimpijsku baklju.

Odgođeni koncert planiran je da se održi 19. februara.

Vezani članci