Kultura
0

"Palčica" i "Emigrantska pjesma" na MESS-u

FENA
U okviru Internacionalnog teatarskog festivala MESS, na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu istaknuto je sinoćnje gostovanje teatara iz Slovenije i Češke s predstavama "Palčica" i "Emigrantska pjesma".

"Palčicu", prvu virtualnu lutkarsku predstavu za djecu, rađenu prema istoimenoj svjetski poznatoj bajci Hansa Christiana Andersena, izveo je slovenski Mini teatar.

Prema riječima režisera i glumca Roberta Waltla, ovaj neobični virtualni igrokaz već pet godina izvodi se na 15 jezika po teatrima širom svijeta, a radnja i junaci bajke izazivaju apsolutno identične reakcije publike kojoj je namijenjena.

Na osnovu toga, Waltl naročito ističe svoju impresiju da mali ljudi, prije nego odrastu, u svakom dijelu planete imaju isti osjećaj za istinu i žele pravedni ishod svega.

Predstava danas gostuje u Goraždu.

Viliam Dočolomansky iz Češke je reditelj "Emigrantske pjesme", druge sinoćnje predstave izvedene u okviru MESS-a u Sarajevu.

Okosnica je priča o jednom anonimnom gastarbajteru koji se nakon niza godina iselječničkog života vraća iz Amerike u svoje selo u Slovačkoj, ali ostavljeno mjesto je sada "zauzeto". U pokušaju da se uklopi "tu", u zamišljenu u prazninu, sjećanja mu se prožimaju s pokušajima da se prikloni "tamo". Ne uspijeva da bude potpuno prisutan tamo gdje jeste.

Jedna od poruka predstave, prožete starim rutenskim i ukrajinskim pjesmama te izrazitim teatarskim pokretom, može biti i da čovjek, u ovom slučaju u liku anonimnog iseljenika, tek kada umre, biva istinski "prigrljen", "zaštićen".

"Emigrantska pjesma" je bazirana na terenskim istraživanjima koje je Studio "Farm in the Cave" proveo u selima istočne Slovačke, pismima slovačkih iseljenika i priči iz djela "Hordubal" Josefa Capeka.