{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Palčica" i "Emigrantska pjesma" na MESS-u

F
27.10.2008. u 14:01
0
0
"Palčica" i "Emigrantska pjesma" na MESS-u
0
"Palčica" i "Emigrantska pjesma" na MESS-u
U okviru Internacionalnog teatarskog festivala MESS, na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu istaknuto je sinoćnje gostovanje teatara iz Slovenije i Češke s predstavama "Palčica" i "Emigrantska pjesma".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Palčicu", prvu virtualnu lutkarsku predstavu za djecu, rađenu prema istoimenoj svjetski poznatoj bajci Hansa Christiana Andersena, izveo je slovenski Mini teatar.

Prema riječima režisera i glumca Roberta Waltla, ovaj neobični virtualni igrokaz već pet godina izvodi se na 15 jezika po teatrima širom svijeta, a radnja i junaci bajke izazivaju apsolutno identične reakcije publike kojoj je namijenjena.

Na osnovu toga, Waltl naročito ističe svoju impresiju da mali ljudi, prije nego odrastu, u svakom dijelu planete imaju isti osjećaj za istinu i žele pravedni ishod svega.

Predstava danas gostuje u Goraždu.

Viliam Dočolomansky iz Češke je reditelj "Emigrantske pjesme", druge sinoćnje predstave izvedene u okviru MESS-a u Sarajevu.

Okosnica je priča o jednom anonimnom gastarbajteru koji se nakon niza godina iselječničkog života vraća iz Amerike u svoje selo u Slovačkoj, ali ostavljeno mjesto je sada "zauzeto". U pokušaju da se uklopi "tu", u zamišljenu u prazninu, sjećanja mu se prožimaju s pokušajima da se prikloni "tamo". Ne uspijeva da bude potpuno prisutan tamo gdje jeste.

Jedna od poruka predstave, prožete starim rutenskim i ukrajinskim pjesmama te izrazitim teatarskim pokretom, može biti i da čovjek, u ovom slučaju u liku anonimnog iseljenika, tek kada umre, biva istinski "prigrljen", "zaštićen".

"Emigrantska pjesma" je bazirana na terenskim istraživanjima koje je Studio "Farm in the Cave" proveo u selima istočne Slovačke, pismima slovačkih iseljenika i priči iz djela "Hordubal" Josefa Capeka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: