Ususret festivalskoj groznici
6

Ovogodišnji SFF donosi 210 ostvarenja iz 57 zemalja

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
Za pet dana počet će najveća regionalna filmska groznica - Sarajevo Film Festival (SFF), koji ove godine 18. izdanjem postaje punoljetan, pretvarajući Sarajevo tokom devet festivalskih dana u centar u koji se sliju zaljubljenici sedme umjetnosti iz svih okolnih zemalja i inostranstva.

I ove će godine SFF osim čitave lepeze filmskih ostvarenja - 210 igranih, kratkih i dokumentarnih filmova iz 57 zemalja, ponuditi i niz pratećih sadržaja.

Open air program donijet će devet ostvarenja iz nekoliko zemalja svijeta, koja su već osvojila brojne nagrade na najznačajnijim filmskim festivalima te zabilježila rekordne uspjehe na box officeima širom svijeta.

Festival će projekcijom u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu Hej! u okviru Open air programa 6. jula otvoriti film bh. rediteljice Aide Begić "Djeca". Premijeru je imao na prestižnom Festivalu u Kanu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard gdje je i nagrađen Specijalnim priznanjem žirija.

Devet naslova u Takmičarskom programu - igrani film

Tu su i filmovi "Tajni adut" (SAD) ovogodišnjeg gosta programa "Posvećeno" reditelja Todda Solondza, "A gdje sada?" (Francuska, Liban, Egipat, Italija) libanske rediteljice Nadine Labaki, "Smrt čovjeka na Balkanu" (Srbija) reditelja Miroslava Momčilovića u kojem je glavnu ulogu ostvario Emir Hadžihafizbegović, "Nedodirljivi" (Francuska) za koje režiju i scenarij potpisuju Olivier Nakache i Eric Toledano.

U okviru Open aira su i "Fudbaleri buntovnici" (Francuska) reditelja i scenarista Gillesa Rofa i Gillesa Pereza, "Ja, Anna" (Velika Britanija, Njemačka, Francuska) reditelja i scenariste Barnaby Southcombea, "Cezar mora umrijeti" (Italija) s rediteljskim i scenarističkim potpisom braće Paola i Vittoria Taviania, koji je pobjednik Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, dok će Open air program zatvoriti film "Anđeoski dio" (Velika Britanija, Francuska, Belgija, Italija) reditelja Kena Loacha, koji je osvojio Nagradu žirija 65. Cannes Film Festivala.

Devet naslova u okviru Takmičarskog programa igranog filma 18. Sarajevo Film Festivala predstavit će aktuelna dešavanja u kinematografiji jugoistočne Evrope, uz četiri debitantska filma i četiri koja su režirale žene.

Pored filma "Djeca" rediteljice Aide Begić, u okviru ovog će programa biti prikazani filmovi "Ustanička ulica" reditelja Miroslava Terzića (Srbija) "Iza brda" Emina Alpera Turska), "Glas moga oca" Orhana Eskiköya i Zeynela Dogana (Turska), "Sadašnje vrijeme" Belmin Söylemez (Turska), "Svi iz naše porodice" Radua Jude (Rumunija), "Na granici" Floriana Flickra (Austrija), "Šta je ljubav" Rutha Madera (Austrija), "Žena koja je obrisala suze" Teone Mitevske (Makedonija).

Najbolja ostvarenja iz regije

Takmičarski program kratki igrani film donosi deset ostvarenja, s tri regionalne, pet međunarodnih i dvije svjetske premijere filmova mladih reditelja. Četiri filma režirale su žene - "Momci, gdje ste" Jelene Gavrilović iz Srbije, "Prva dama Dubrave" Barbare Vekarić iz Hrvatske, "Naša pjesma" Cataline Moline iz Austrije i "Povratak" kosovske rediteljice Blerte Zeqiri.

Tu su i filmovi - "Sve to" Branislava Milatovića iz Crne Gore, "Parafinski princ" Pavela Vesnakova iz Bugarske, "Horizont" Paula Negoescua iz Rumunije, "Tata je zakon" Radua Potcoava iz Rumunije, "180/100" Nándora Lönicza i Bálinta Nagyja iz Mađarske te, animirani film "Sotonin sin" Marka Dješka iz Hrvatske.

Program "U fokusu" tradicionalno donosi najbolja ostvarenja iz prošlogodišnje regionalne produkcije i predstavlja filmove što su postigli zavidan uspjeh na filmskim festivalima širom svijeta ili na lokalnim filmskim marketima.

Od sedam ostvarenja u okviru ovog programa, jedini debitantski film je "Klip" mlade rediteljice iz Srbije Maje Miloš, koji je na Filmskom festivalu u Rotterdamu ove godine osvojio nagradu "Tigar" za najbolji film.

Predsjednik žirija Takmičarskog programa igranog filma bit će Kornél Mundruczó koji pripada grupi mladih, progresivnih mađarskih reditelja za koje kritika često kaže kako su pokretači novog vala u mađarskoj, ali i evropskoj kinematografiji.

Ostali članovi su umjetnički direktor Tribeca Film Festivala Frederic Boyer (Francuska/SAD), rumunska glumica Ada Condeescu koja je prošle godine nagrađena "Srcem Sarajeva" za najbolju glumicu u dugometražnom filmu "Loverboy" u režiji Catalina Mitulescua, suosnivačica i generalna direktorica jedne od vodećih svjetskih kuća za prodaju i kupovinu filma "Elle Driver" Eva Diederix (Francuska), te direktor fotografije igranih i dokumentarnih filmova Igor Martinović (SAD).

Ovogodišnji SFF trajat će do 14. jula.