Kultura
0

Ovogodišnji Sajam knjige pod motom "Bosanska kuća - Prozor za knjigu"

Piše: A. U.
Hajriz Bećirović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jubilarni, 25. po redu, Sajam knjige i 12. bijenale knjige održat će se od 17. do 22. aprila u Centru Skenderija.

Sajam će se održati u organizaciji KJP Centar Skenderija, TKD Šahinpašić i Udruženja izdavača i knjižara BiH (UIK BiH), a učestvovat će autori i izlagači iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Njemačke, Velike Britanije, Irana i Brazila. Posredno su zastupljeni autori i izdavači iz Francuske, Belgije, Češke, Slovenije, Danske, Švedske, Norveške, Holandije, Italije, Švicarske...

"Ovogodišnje, jubilarno, izdanje sajma održat će se uprkos ekonomskoj krizi. Ovaj sajam je primjer uspješnog rada, a organizatori i partneri su uložili dodatne napore kako bi se sajam uspješno realizirao. Ovo je tradicionalno jedan od najvećih sajmova koji se održavaju u Centru Skenderija", izjavio je na konferenciji za medije Hajriz Bećirović, direktor Centra Skenderija.

Taib Šahinpašić, vlasnik TKD Šahinpašić, najavio je da će ove godine broj izlagača, uprkos krizi, biti jednak prošlogodišnjem te ukazao kako u regiji vlada "apsolutna kriza po pitanju izdavaštva i knjige, a izdavači u BiH su u permanentnoj krizi“.

"Od naredne godine se više neću obraćati u najavi sajma, tu ulogu će preuzeti Ajdin Šahinpašić, koji je od januara direktor izdavačke kuće. Ove godine će sajam početi dan ranije, svečanom promocijom povodom stotinu objavljenih knjiga Asima Kurjaka. Promocija će se održati 16. aprila u 19:30 sati u Bošnjačkom institutu i bit će to divan uvod Sajmu knjige", najavio je Šahinpašić.

Bez dodatka "i učila"

Ibrahim Spahić, predsjednik UIK BiH, najavio je kako će Bećirović i Šahinpašić tradicionalno uručiti knjigu prvom posjetiocu sajma. "Ove godine nema dodatka 'i učila', jer se sve promijenilo. Vjerovatno će nekad tako biti i sa knjigom. Vidjet ćemo kako će se ovaj sajam transformisati u narednih 25 godina i šta će biti sa knjigom“, rekao je Spahić.

Ovogodišnji program sajma činit će promocije izdavačkih kuća, književnih djela i autora, okrugli stolovi o aktuelnim temama iz oblasti knjižarstva i književnosti, Međunarodni susret bibliotekara slavista, prezentacija savremenih učila te dodjele nagrada.

Centralni prezentacioni prostor, gdje će se održavati promocije, ove godine je koncipiran u "Bosanskoj kući“.

Tranzicija u e-knjigu

Saša Madacki, generalni sekretar Međunarodnih susreta bibliotekara slavista (ICSL), najavio je kako će se ove godine baviti time u kojoj mjeri tranzicija knjige u e-knjigu utječe na izdavačku i knjižarsku djelatnost, koji faktori utječu na rast ili gubitke u izdavačkoj i knjižarskoj industriji, kako izgledaju novi oblici saradnje između biblioteka, izdavača i knjižara, kako novi modeli izdavaštva utječu na bibliotečku praksu, koje su najrecentnije debate u industriji znanja te koji izazovi obilježavaju izdavaštvo i bibliotekarstvo 21. stoljeća. U susretima će učestvovati više od 110 učesnika iz devet zemalja.

"Što se tiče samog elektronskog izdavaštva, ono je kod nas još uvijek vezano za akademsko izdavaštvo, koje je tek na početku, a fakulteti ga pokušavaju uspostaviti tako da svoja izdanja pruže u elektronskom obliku u slobodnom pristupu. U tome prednjači Filozofski fakultet, oni već imaju operativnu platformu, a radi se nešto i na Ekonomskom fakultetu. Dio časopisa je već u elektronskom obliku. Naprimjer, Fakultet javne uprave, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu već tako objavljuju. Nažalost, još uvijek ne postoji visoka svijest o otvorenom pristupu i šta on zapravo znači. Zbog toga još uvijek postoje mogućnosti rasprave o plagijatima i krađi. Cilj je da se studentima što više smanje troškovi studiranja tako da se ono što smo mi uradili u nekom svom redovnom odnosu prenese studentima. Što se tiče komercijalnih elektronskih izdavača, njih, nažalost, nema i tu se još uvijek oslanjamo na Amazon i Kindle. Da li će doći do formiranja kompanije koja će se ekskluzivno baviti elektronskim izdavaštvom, to još ostaje da se vidi", izjavio je Madacki za Klix.ba.

Ulaz za posjetioce sajma bit će otvoren svakog dana od 10 do 19 sati, a svečano otvaranje održat će se 17. aprila u 18 sati.

I ove godine, u okviru sajma, održat će se deveti Sajam univerziteta.