Kultura
0

Ovogodišnji program SFF-a u još osam centara u BiH

FENA
Ovogodišnji 12. Sarajevo film festival (SFF) filmske će projekcije organizirati širom BiH, za razliku od dosadašnje prakse da centar događanja bude glavni grad BiH.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je na današnjoj prvoj festivalskoj pres-konferenciji u Sarajevu kako će sadržaj predstojećeg SFF-a moći pogledati građani u osam centara u BiH, od Neuma do Banje Luke.

Program Tribute to (Posvećeno) dvanaestog izdanja Festivala, kako je saopćeno, ugostit će dva filmska autora koji su svojim opusima zavrijedili epitete jednih od najrenomiranijih, najprovokativnijih te najinovativnijih reditelja današnjice Abela Ferraru i Bela Tarra.

Američki reditelj Ferrarra u Sarajevu će predstaviti selekciju od pet svojih filmova, uključujući i njegovo posljednje ostvarenje "Mary", koje je osvojilo Specijalnu nagradu žirija na Venecija film festivalu 2005. godine.

Publika, gosti i mediji ovogodišnje filmske smotre moći će se susresti i s proslavljenim mađarskim autorom Tarrom, jednim od najznačajnijih imena u svijetu filma čija ostvarenja se ubrajaju među najzapaženije primjere kinematografije našeg vremena. Pored selekcije njegovih pet filmova, publika će moći pogledati i remek djelo ovog autora "Satantango".

Takmičarski programa SFF-a ove će godine obuhvatati 11 zemalja, kojima se pored stalnih pridružuju i Turska te Grčka.

Novinu predstavlja i nova oficijelna nagrada "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film iz regije.

Žirijem koji dodjeljuje ovu nagradu predsjedavat će istaknuta britanska glumica Vanessa Redgrave.

Isti žiri će dodijeliti nagradu i za najbolji dokumentarni film koji se bavi temom ljudskih prava, a koja se već treću godinu dodjeljuje pod pokroviteljstvom švicarske vlade.

Nagrada "Srce Sarajeva" do sada je dodjeljivana za najbolji dugometražni i kratki igrani film.